tel. 075-6167190

RCZ 45+ 1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-2) 3-3
Zaterdag 21 mei 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer leek op bezoek bij RCZ op sportpark Jagersveld in Zaandam weer eens te gaan stunten, maar moest ondanks flink ploeteren vrede nemen met een gelijkspel. Vrijwel de hele eerste helft had GeuzenMiddenmeer het betere van het spel en ging het met een meer dan verdiende 1-2 voorsprong, dankzij twee doelpunten van Gijs de Vries, rusten. Ook na de pauze zetten de bezoekers het goede spel door. Gijs de Vries zorgde in de 65e minuut met zijn derde doelpunt voor een ongekende weelde en het gaf de bezoekers de hoop om de laatste uitwedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. Zijn hattrick bleek echter niet voldoende, want kort daarna gooiden de Amsterdammers, mede door een eigen doelpunt van Ronald Suerink, de voorsprong te grabbel. Het gelijkspel voelde voor iedereen wel als een overwinning, maar toch een zege was zeker meer dan verdiend geweest.

Sterke start

GeuzenMiddenmeer moest het vandaag doen zonder André Hop, Teun Lagas, Wim de Hair, Herbert Dorhout en Yves Groenewoud. Gelukkig speelden de veteranen 45+1 niet en kon Jap Verburg spits Gijs de Vries inhuren en dat bleek een gouden zet. RCZ had de inhaalwedstrijd van afgelopen donderdag thuis tegen Vlug en Vaardig 45+1 (5-3) nog in de benen zitten. De ploeg begon loom en ongeïnspireerd aan de wedstrijd. Daar stond een tot op het bot gemotiveerd GeuzenMiddenmeer tegenover. Op het abominabel slechte en hobbelige veld zette de ploeg met de snelle spitsen gelijk druk en had in het eerste kwartier zeker op voorsprong moeten komen. Twee keer werd Jörgen Rietveld in stelling gebracht. De eerste keer aaide de ijverige spits de bal uit een magnifieke voorzet van Jeroen de Roo, waardoor deze voorlangs het doel over de achterlijn verdween. En de tweede mogelijkheid kwam in dezelfde minuut nadat Gijs de Vries zich langs wat verdedigers had gefrommeld en de bal panklaar neerlegde, Dit keer had Jörgen Rietveld de pech dat zijn schot hard op de paal afketste.

Opleving RCZ

Pas na een kwartier stelde RCZ wat tegenover de aanvalsdrang van de bezoekers. Kees Steeman kreeg de bal van de spits keurig in de handen gekopt en even later kon hij een schot eenvoudig verwerken. Zuur was het dat RCZ tegen de verhouding in door een uitglijder van Frits Brinkman de score kon openen. Zijn doeltrap belandde precies in de voeten van een RCZ-er die er wel raad mee wist en de bal onhoudbaar hard in het doel schoot. Nog geen drie minuten later kreeg GeuzenMiddenmeer toch loon naar werken. Jeroen de Roo joeg zijn tegenstander flink op net zo lang tot die radeloos de bal bij Gijs de Vries inleverde. Die had daardoor vrij baan richting doel van RCZ en met een hard schot liet hij de keeper kansloos 1-1. Het spel bleef heen en weer gaan. Uit een corner kopte de nummer 9 van RCZ naast en even later kon Alfred Niehaus de bal uit een corner van Frits Brinkman net niet met het hoofd controleren, terwijl dat vroeger juist een zekerheidje was.

Bij een vrije trap, toegekend aan RKC vanwege met twee man mangelen, ontsnapte GeuzenMiddenmeer aan een achterstand. De bal belandde uit de vrije trap onhoudbaar op de lat.

Het brilletje van Jörgen Rietveld

Een beetje veteraan kent de geschiedenis van het brilletje van Van Daele dat door twee Argentijnen van de club Estudiantes in 1970 vermorzeld werd. Bij RCZ ging dat een stuk sportiever, nadat het brilletje van Jörgen Rietveld door een bal in het gezicht door de lucht vloog. Het werd keurig heel opgeraapt en het bloed uit een klein sneetje bij zijn oogkas kon met een natte koude spons snel gestelpt worden.

Kort voor rust sloegen de bezoekers toe. Jeroen de Roo was er eerst dichtbij, maar acteerde iets te gehaast op een dieptebal van Gijs de Vries en schoot de bal voorlangs. Gijs de Vries, de man van de assist, scoorde even later wel. Ton Cusell stuurde Jeroen de Roo de diepte in die dit keer met een uiterste krachtsinspanning zijn man afschudde en vanaf een voorzet op maat kon geven op de mee opgekomen Gijs de Vries. Met een simpele intikker beloonde de watervlugge interim spits GeuzenMiddenmeer voor het harde werken 1-2.

Plaagstootjes

Wouter van Bergen en Ton Cusell wisselden in de rust. Voor hen in de plaats verschenen Guido Kerkhoff en Simon Pen op het veld. In kwaliteit ging GeuzenMiddenmeer er niet op achteruit. Jeroen van der Meer bracht als voorstopper de nodige rust in de verdediging. Toch lukte het RCZ om wat plaagstootjes uit te delen. Kees Steeman kon tot twee keer toe met wat gefrommel voorkomen dat de bal het doel in zou stuiteren. “Die bal stuitert op dit veld alle kanten op”, gaf de doelman als commentaar.

Hattrick

In de 60e minuut was Gijs de Vries al dichtbij zijn hattrick na een mooie combinatie met Jörgen Rietveld. Net op het beslissende moment ontbrak het hem aan kracht om doeltreffend af te ronden. Vijf minuten later was het wel raak; op aangeven van Jeroen de Roo pegelde hij de bal onhoudbaar in het net. De heerlijke en verdiende voorsprong werd twee minuten later te snel verkleind. Niet door toedoen van RCZ, maar door een ongelukkige verdedigende actie. Frits Brinkman kopte de bal terug en keeper Kees Steeman liep uit zijn doel om de bal op te vangen. Nog voor de kleine keeper er erg in had verlengde Ronald Suerink al koppend terug in het door hem verlaten doel.

RCZ voerde na de aansluittreffer de druk op en GeuzenMiddenmeer kwam nog nauwelijks over de middenlijn. Het was alle hens aan dek en met regelmaat verdween de bal uit pure nood met een enorme pegel over de zijlijn. Tot tien minuten voor tijd creëerde RCZ geen grote kansen. Een voorzet van links belandde bij een RCZ-er die bij de tweede paal helemaal vrij stond en daardoor met een simpele schuiver de gelijkmaker binnenschoof.

Zonde, maar toch gelukkig

Bij het laatste fluitsignaal was er toch euforie te speuren bij de bezoekers. Eindelijk weer eens een wedstrijd die op eigen kracht tot een goed einde was gebracht. Met de herinnering aan de 1-4 thuisnederlaag voelde het 3-3 gelijkspel als een overwinning. Interim Gijs de Vries werd na afloop lekker gedold. “Leuk dat hij meedeed, maar hij zou eens een doelpunt moeten scoren” , grapte Jörgen Rietveld en dat ging nog wel even door met de twee ongelukkige assists van Frits Brinkman en het eigen doelpunt van Ronald Suerink. De mannen ontvluchtten de volle kantine waar de Zaanse André Hazes nummers van het Amsterdamse idool gebruikte om een kampioensploeg toe te zingen. Langs de rand van het veld stapelden de flesjes zich op en liet Simon Pen foto’s zien van zijn uitstapje naar Spanje. Op een van de foto’s prijkte oud teamgenoot Paul Hogema die op het punt stond een vis van een kilo te verorberen.

Volgende week staat de wedstrijd tegen ex koploper AGB op het programma. De ploeg verspeelde vandaag het kampioenschap door met 6-1 te verliezen van de Meteoor 45+2. Wie weet kan daar ook tegen gestunt worden.