tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – AGB 45+2 (0-3) 0-5
zaterdag 28 mei 2022

door Cees Neering

Net als eerder dit seizoen was AGB een maatje te groot voor GeuzenMiddenmeer. Op sportpark Voorland kwamen de Watergraafsmeerders fysiek tekort om het de nummer twee in de competitie moeilijk te maken. Dat het slechts 0-5 werd, was vooral te danken aan het uitstekende keeperswerk van de jarige doelman Kees Steeman en het collectief verdedigen. De wedstrijd werd na een minuut of 34 spelen ontsierd door respectloos en onsportief gedrag van twee AGB-ers, die na een woordenwisseling met elkaar op de vuist wilden gaan. Na een afkoelingspauze van tien minuten kon de wedstrijd zonder het duo heethoofden worden voortgezet. Over de hele wedstrijd was AGB beter, maar een oorwassing zoals eerder dit seizoen werd het niet.

Cadeau.

Doelman Kees Steeman vierde vandaag zijn 65e verjaardag. In de voorbije seizoenen dat er een elftalfoto werd gemaakt, was hij steeds afwezig en via ‘social media’ beklaagde hij zich daar meermaals over. De Stichting verongelijkte doelmannen nam de feestelijke dag ter harte. Gewapend met camera nam de fotograaf de keeper samen met zijn aanwezige teamgenoten, natuurlijk in zijn doel, op de foto. Het plezier spatte er bij de doelman op elke opname vanaf. Het moet voor de jarige Kees Steeman een heerlijk cadeau zijn geweest om eindelijk eens niet met een trucje, of inzet op de elftalfoto te prijken.

Vandaag afwezig Ton Cusell en Jörgen Rietveld, wel aanwezig, maar niet spelend vanwege lichamelijke mankementen Wim de Hair en Herbert Dorhout. Verrassend was de plotselinge aanmelding van Yves Groenewoud en de terugkeer van André Hop. Beide spelers vielen het laatste kwartier van de wedstrijd in en gaven schwung aan het aanvalsspel van GeuzenMiddenmeer.

Beste wedstrijd

Dat uitgerekend op zijn verjaardag AGB op bezoek kwam deerde Fenerbahçe fan Kees Steeman niet. Sterker nog: hij speelde een van zijn beste wedstrijden van het seizoen en wierp zich meermaals gretig op de bal. Dankzij de vele reddingen, soms geholpen door de paal en lat, hield hij de schade voor zijn ploeg beperkt. Alleen in de eerste minuut ging het bijna mis toen de feestvierder een AGB-er de bal toespeelde. Gelukkig liep die misser met een sisser af.

Boezemvriend

Na een licht overwicht en enkele ongevaarlijke AGB schoten richting doel begon GeuzenMiddenmeer tegengas te geven. Alfred Niehaus belandde tijdens een uitbraak tussen een duo AGB-ers in en kreeg op een meter of twintig van het doel een vrije trap mee. De variant die Frits Brinkman had bedacht, was aan Teun Lagas niet besteed. Vrij op rechts kreeg Teun de bal niet snel genoeg onder controle, waardoor zijn vrije schietkans en de verrassing bij de tegenstander verloren ging. Nadat een AGB-er de bal op de paal had geschoten, was het in de 20e minuut wel raak voor de bezoekers. Dit keer werd Jap Verburg slecht gecoacht. De boezemvriend van Kees Steeman dacht er goed aan te doen de krullende bal uit een corner weg te koppen, terwijl hij de bal veel beter had kunnen laten lopen. Onfortuinlijk en onhoudbaar kopte de middenvelder de bal bij de tweede paal in het doel.

Jammer, want de ban was daardoor gebroken en al snel breidde AGB de score verder uit tot 0-3. Steeds uit een snelle aanval, waarbij net zolang werd getikt tot de vrije man werd gevonden.

Matpartij maar net voorkomen

De riante voorsprong was blijkbaar niet genoeg voor enkele AGB-ers, die elkaar eerst met woorden en later ook fysiek te lijf wilden gaan. Medespelers konden de twee op drift geraakte kemphanen maar met moeite uit elkaar houden en erger voorkomen. Zulk onsportief en respectloos gedrag binnen een elftal past in geen enkele, maar zeker niet in een 45+ competitie. Scheidsrechter Cees Neering legde de wedstrijd een minuut of tien stil tot beide driftkikkers en ook de andere veteranen van AGB tot bedaren waren gekomen. Het incident ontging het publiek langs de kant niet. Vanaf het balkon en de picknicktafels werd de gebeurtenis met ongeloof gadegeslagen. Wat zou de sponsor van zo een elftal wel niet denken, zoals die van kinderopvang ’t Pareltje?

In samenspraak met de beide aanvoerders werd besloten de wedstrijd zonder de amokmakers te vervolgen. Tot de rust hield de thuisclub collectief goed stand en liep het geen verdere averij meer op.

Wedstrijdbal

Met een wedstrijdbal maak je nooit vrienden. De een wil hem snoeihard opgepompt hebben en de technische voetballer juist iets zachter. Het liefst wilden de AGB-ers met hun eigen bal spelen, maar daar ging de scheidsrechter niet in mee. Ook niet toen de officiële wedstrijdbal lek bleek te zijn. Bij de afzwaaiers die volgden, kreeg steevast de bal de schuld. Halverwege de tweede helft konden de bezoekers de voorsprong met twee doelpunten verder uitbreiden. Daarna betrad André Hop het veld en kon GeuzenMiddenmeer zowaar wat meer tegengas bieden. De frivole spits combineerde lekker op rechts en bracht vaart in de aanval. Een beste kans kwam uit een voorzet van André Hop, maar Jeroen de Roo schrok zo van de enorme ruimte dat hij niet verder kwam dan een mispeer voorlangs het doel. Nadat ook aanvaller Yves Groenewoud was ingevallen werd er in de spits nog meer gevaar gesticht. Het lukte de snelle aanvallers jammer genoeg niet om de verjaardag van Kees Steeman met een doelpunt op te sieren.

Schaamrood

Met het nodige schaamrood op de wangen en excuses voor wat er gebeurd was namen de beschaafde AGB-ers afscheid. Rondom de picknicktafels werd de derde helft ingezet en keken de mannen van GeuzenMiddenmeer al bedeesd terug op de afgelopen competitie. We worden ouder en de meesten kunnen in dit soort wedstrijden de bal niet vasthouden. Als je denkt: ik kan wat met de bal, dan is ie alweer van je voet gekaapt.

Dankzij barman Henk Prins en keukenprins Cees Neering bleef het als vanouds nog lang gezellig in de kantine van GeuzenMiddenmeer.

Aanstaande donderdag wordt de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen Blauw Wit (W) gespeeld. De wedstrijd begint om 19 uur en wordt gespeeld op veld 3.