tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – CVV Blauw Wit W 45+1 (1-0) 1-1
donderdag 2 juni 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft afgelopen donderdagavond op sportpark Voorland een zwaarbevochten punt gehaald. Dankzij een treffer van Gijs de Vries en uitstekend keeperswerk van Kees Steeman gingen de Amsterdammers met een 1-0 voorsprong de rust in. Na de limonadepauze werd de Blauw Wit druk te groot en kwamen de West Knollendammers via een snelle aanval, waarbij een Blauw Witter vier man passeerde, op gelijke hoogte. Het gelijke spel voelde als een overwinning en dankzij het uitstekende resultaat vanuit een sterk collectief gingen de Amsterdammers met een heerlijk gevoel douchen.

Coronaseizoen

Corona heeft het seizoen 2021-2022 nauwelijks geraakt. De lockdown viel precies in de winterstop en de door corona uitgestelde wedstrijden konden, mede dankzij het goede weer, alweer snel worden ingehaald. Wel is het grootste deel van de ploeg besmet geraakt met het virus en heeft corona bij een enkele veteraan zijn sporen nagelaten. Omdat Blauw Wit op zaterdag 11 juni niet kon spelen, werd de wedstrijd, op verzoek van Bertus Spanjersberg, vervroegd naar donderdagavond 2 juni. De Blauw Witters en dan vooral Bertus zelf, dachten met de simpele 6-0 thuisoverwinning in het achterhoofd, aan een leuke afsluiting van het seizoen. Bertus had er vast al van gedroomd dat hij ausputzer Frits Brinkman zeker één keer in de luren zou kunnen leggen, maar de Blauw Witter kwam bedrogen uit. De bezoekers vonden een getergd GeuzenMiddenmeer tegenover zich dat voor elke meter vocht en de voetbalkwaliteiten versterkten met een enorme dosis wilskracht en vechtlust.

Tactische aanpassing

Afwezig vandaag Jörgen Rietveld, Yves Groenewoud en Teun Lagas. Niet spelend Herbert Dorhout en Wim de Hair. Wissels Jap Verburg in de 20e minuut voor de geblesseerde Ronald Suerink, André Hop voor de uitgebluste Rob Krijt halverwege de tweede helft en vijf minuten later Henk Prins voor de geblesseerde André Hop. Voor het eerst dit seizoen aanwezig Rob Krijt en ook kon er weer een beroep worden gedaan op topscorer Gijs de Vries van de 45+1.

Frits Brinkman won vol trots de toss en dat moest wel een voorteken zijn dat het best goed zou komen op deze donderdagavond. Na een aftastende periode was de eerste kans voor de bezoekers. In de 6e minuut wist een van hen de bal uit een vrije schietkans over het doel te stiften. Het was ook het moment dat coach Mustapha Mouzouni vanaf de zijlijn ingreep. Jeroen van der Meer spelend met rugnummer zes kreeg de opdracht om na de gemiste kans zijn evenknie te bewaken. Waar de nummer zes van Blauw Wit ook heen ging daar volgde in zijn kielzog Jeroen van der Meer. De tactiek werkte, de angel ging uit het spel en de andere veteranen in de Blauw Wit selectie beschikten niet over voldoende creativiteit om een bres in de verdedigingsmuur van GeuzenMiddenmeer te slaan, met wat onderling gemor en gemopper tot gevolg.

Voorsprong

Als het even kan staat Rob Krijt met geel hesje op het trainingsveld. Dat is natuurlijk heel wat anders dan een wedstrijd op een groot veld spelen. Toch was de middenvelder met zijn vechtlust een aanwinst voor GeuzenMiddenmeer. Zijn hoogtepunt was ongetwijfeld de dieptepass op Gijs de Vries in de 24e minuut die daardoor helemaal vrij kon doorlopen en scoren. Met een fraai schot in de verre hoek gaf de gewiekste topscorer van de veteranen 45+2 de Blauw Wit keeper het nakijken. Die voorsprong had zomaar hoger uit kunnen vallen als Jeroen de Roo bij een counter de rust had gehad om twee passen door te lopen. Nu was zijn schot te zwak om de keeper te verrassen. Ook had een terugspeelbal van Blauw Wit volgens de bankzitters bestraft moeten worden met een vrije trap, maar de scheidsrechter besliste anders. Wouter van Bergen deed nog een poging om in het lijstje van topscorers in eigen doel te komen, gelukkig voor hem ging zijn mispeer niet over de doellijn. Die eigen doelpunten zijn een beetje de tragiek van deze competitie en heeft nogal wat wedstrijden doen kantelen in het nadeel van de Amsterdammers.

Enorme druk

Na de rust voerde Blauw Wit de druk enorm op. De wedstrijd speelde zich vrijwel alleen nog op de Amsterdamse helft af met daartegenover een sporadisch venijnige counter van GeuzenMiddenmeer. In de 50e minuut kwam Blauw Wit op gelijke hoogte, waarbij hun aanvaller een man of vier passeerde en helemaal vrij met een schuiver de 1-1 kon aantekenen. GeuzenMiddenmeer liet zich door de gelijkmaker niet van de wijs brengen, sterker nog: er ging een schepje bovenop en lukte het een Blauw Witter een keer een schot te lossen, dan stond de getergde doelman Kees Steeman steevast in de weg. Of de bal nu uit een corner werd ingeschoten, of van afstand hij had ze allemaal klem. En zoals het hoort als je in vorm bent, dan helpen paal en lat op de momenten dat je niet bij de bal kan.

De laatste bal

André Hop, die slechts vijf minuten inviel in de tweede helft, had wel één mooie pass in petto voor de diepgaande Gijs de Vries. De aanvaller verslikte zich in de bal, waardoor een enorme kans verloren ging. Henk Prins verving André Hop en speelde als vanouds als stoorzender waar dan ook op het veld, soms tot radeloosheid bij de tegenstanders. En die radeloosheid nam alleen maar toe naarmate de wedstrijd vorderde. Ondanks een zestal corners en een enorm overwicht wist Blauw Wit niet meer te scoren. Nadat Jeroen de Roo de bal in de laatste minuut vanaf eigen strafschopgebied over de uitlijn halverwege de helft van de tegenstander had weggerost, kwam er een eind aan de wedstrijd.

Jeroen de Roo opgetogen: “wat heerlijk dat ik voor het laatst dit seizoen de bal mocht aanraken”.

Seizoen snel vergeten

Het was een seizoen om snel te vergeten. Het onderlinge niveau in deze competitie was veel te groot met veel kansloze nederlagen, maar ook blessures, tot gevolg. De Amsterdamse ploeg leed met 11-0 uit bij AGB relatief de grootste nederlaag van het seizoen, maar de 8-1 bij DRC uit en 0-8 thuis tegen de Meteoor 45+2 hakten er ook flink in. En in wedstrijden met gelijkwaardige tegenstanders viel het kwartje net verkeerd, omdat of essentiële spelers ontbraken, dan wel dat de bal ongelukkig in eigen doel verdween. Hoogtepunten waren ongetwijfeld de twee overwinningen op de Meteoor 45+1 en de gelijke spelen thuis tegen DRC 3-3, RCZ uit 3-3 en de 1-1 vandaag tegen Blauw Wit W. Nu maar hopen dat de KNVB kien genoeg is om het spelplezier voor de GeuzenMiddenmeer veteranen te verhogen door “de zwakkeren” in één poule in te delen.