tel. 020-6332935

Real Sranang 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-3) 3-3
Zaterdag 24 september 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer is het seizoen gestart met een zwaarbevochten gelijkspel op bezoek bij Real Sranang. De gehavende equipe van coach Mustapha Mouzouni speelde clever en haalde met drie doelpunten, twee van André Hop en éen van Jeroen de Roo, 60% rendement uit de vijf meest scoringsrijpe counters voor rust. In de 45e minuut viel de concentratie en organisatie even weg en kon Real Sranang tegen scoren, zodat de bezoekers met een 1-3 voorsprong gingen rusten. Nadat de ploeg vroeg in de tweede helft opnieuw een tegentreffer kreeg te incasseren, leek het doek te vallen, maar ondanks een golf aan aanvallen, corners, afzwaaiers en afstandsschoten wist Real Sranang tot de voorlaatste minuut niet te scoren. Pas toen ontbrak het bij veel veteranen van GeuzenMiddenmeer aan kracht om nog een keer de bal te toucheren ter voorkoming van een tegentreffer met als gevolg dat een Real Sranang-er de bal onhoudbaar tegen de touwen kon schieten.

Spelerskrapte

Op papier beschikt GeuzenMiddenmeer met achttien veteranen over genoeg capaciteit om de competitie door te komen, echter in de praktijk en nu al bij de eerste wedstrijd bleek dat aantal niet toereikend. Nestor Wim de Hair kampt met een vervelende knieblessure, Jörgen Rietveld baalt dat hij wel marathons kan lopen, maar op het veld te veel last krijgt van zijn achillespees en de grootste afwezige is natuurlijk Frits Brinkman. De Kapitän, normaal een zekerheid, heeft onduidelijke pijnklachten en ziet zijn voetbaltoekomst daardoor somber in. Omdat Wouter van Bergen liever niet wilde spelen en Teun Lagas, Ronald Suerink en Henk Prins zich hadden afgemeld bleven er slechts elf helden over om de strijd op sportpark Middenmeer aan te gaan.

Slim

De echte Surinamers staan bekend om hun ‘pupillen’ speelwijze met slecht positiespel vanwege hun drift tot scoren. De snelle linksback was daar afgelopen zaterdag een klinkend voorbeeld van, want in zijn gretigheid stond hij vaker in de voorhoede dan op zijn positie achterin. Niet alleen hij, ook de rest van het team was te doelgericht en die voorspelbaarheid speelde de verdedigers van GeuzenMiddenmeer in de kaart. Die verdediging stond onder leiding van Jeroen van der Meer, de vervanger van ausputzer Frits Brinkman, als een huis. Het was steeds wachten tot een van de tegenstanders zich vastliep en daardoor balverlies leed om vervolgens met een slimme counter gebruik te maken van het gebrek aan mankracht achterin.

Counters

De combinatie André Hop en Yves Groenewoud voorin werkte fantastisch en bezorgde de verdedigers de nodige hoofdbrekens. Al in de vijfde minuut zorgde het aanvalsduo voor de eerste treffer. Yves Groenewoud stuurde André Hop de diepte in die op zijn beurt de najagende verdediger struikelend achter zich liet en daardoor de keeper ongestoord met een fraai schot kansloos liet 0-1. De counters van GeuzenMiddenmeer bleven gevaarlijk. Een hele mooie waarbij de bal flink rondging en uiteindelijk via Yves Groenewoud en André Hop voor de voeten van de vrij voor het doel staande Alfred Niehaus terecht kwam, kreeg niet de bekroning die het verdiende. De middenvelder schoot van nog geen vijf meter afstand de bal onfortuinlijk over het lege doel. Even later was het toch raak. Een dieptebal van Jap Verburg op Jeroen de Roo leek te worden onderschept door een van de verdedigers, tot de fanatieke middenvelder de bal op de achterlijn heroverde en op maat voorgaf op André Hop. De intikker van de vrijgespeelde aanvaller verdween via keeper en paal over de doellijn.

Nadat Jeroen de Roo de bal, uit een steekpass van Alfred Niehaus, eerst rakelings had overgeschoten stond zijn vizier bij een tweede poging in gelijke positie wel op scherp. Met een fraaie boogbal tekende hij de derde GeuzenMiddenmeer treffer aan.

Domper

Niets is erger dan op slag van rust een tegentreffer te incasseren. Zuur voor Jeroen van der Meer, die met een fraaie tackle een counterende Real Sranang-er wist af te stoppen, dat juist uit de inworp die op zijn actie volgde, de 1-3 werd ingeschoten. Heel kort was de organisatie weg en schoot een Real Sranang speler van net buiten het strafschopgebied onhoudbaar raak.

Dominant

In de hele tweede helft was Real Sranang dominant en kwam GeuzenMiddenmeer nauwelijks meer aan een tegenstoot toe. Dat kwam vooral omdat Real Sranang achterin wat omzettingen had gedaan en door voldoende wissels frisser speelde, terwijl de veteranen van GeuzenMiddenmeer het gebrek aan wissels merkbaar voelden. Het succesvolle moegestreden aanvalsduo van GeuzenMiddenmeer werd aan banden gelegd en kon geen potje meer breken. Al snel scoorde Real Sranang uit een counter die volgde op een niet toegekende uitbal. De aanvalsmachine van Real Sranang nam ongekende proporties aan, maar bleek niet effectief. Als de bal al niet werd onderschept dan verdween die naast, over het doel, of belandde in de handen van doelman Kees Steeman. Een engeltje op de lat had de formidabele keeper bij een schot wat via de bovenkant over het doel verdween. In de voorlaatste minuut doofde de kaars bij de bezoekers. De verdedigers kwamen kracht tekort om de bal nog een keer weg te maaien, waardoor een Real Sranang-er met een onhoudbaar schot de gelijkmaker kon aantekenen. Dat gelijkspel voelde na al die tomeloze inzet toch een beetje als een nederlaag. Complimenten gingen na afloop naar de scheidsrechter die de wedstrijd uiterst sportief had geleid.

In de kleedkamer draaide de stemming al snel toen Mustapha Mouzouni en Wim de Hair met pitchers bier binnen kwamen lopen. Later in de kantine werd heerlijk nagenoten van de eerste voetbalzaterdag, zeker ook dankzij al die bijzondere smakelijke Surinaamse hapjes.