tel. 020-4688750

VVGA 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (0-1) 2-4
Zaterdag 8 oktober 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft zaterdag op overtuigende wijze drie punten weggekaapt bij Sportparkgenoot VVGA. De ambtenaren wisten niet wat hun overkwam en moesten flink aan het werk om een grote blamage te voorkomen. En dat die blamage beperkt bleef was niet te danken aan hun uitstekende verdedigingswerk, maar vooral aan de onzorgvuldigheid bij het afronden van de vele kansen door de bezoekers. Van de pakweg acht 100% kansen in de eerste helft werd er maar een benut door Yves Groenewoud op aangeven van Guido Kerkhoff. In de tweede helft kwam VVGA iets gedurfder uit de startblokken. Pas nadat Yves Groenewoud GeuzenMiddenmeer op een 0-2 voorsprong had gezet, laaide het overwinningsgevoel wat op. Dat gevoel verdween na de aansluittreffer die binnen vier minuten viel en kwam weer terug toen de ongelofelijk hardwerkende Jeroen de Roo de derde treffer binnentikte en zeker na zijn vierde, een grandioze kopbal bij de tweede paal. Dat VVGA nog een keer kon scoren mocht de hele verdediging zich aanrekenen.

Zoek het veld

Zo dichtbij en toch zo ver weg, het was even zoeken naar het veld van VVGA dat omgeven wordt door de woonwijk Park de Meer en ondanks dat toch onderdeel is van het voor GeuzenMiddenmeer o zo bekende sportpark Voorland. Het veld ligt niet ver van de plek waar voor de Ajax aanhang onder de veteranen 45+2 mooie herinneringen liggen. Een enkeling bekende via de velden van VVGA wel eens geglipt te zijn naar Stadion De Meer om na het hachelijke avontuur met een knaak de suppoost om te kopen om zo toegang te krijgen tot wedstrijden van Ajax. Cees Neering had het bruggetje op de Radioweg gemist en kwam gelukkig coach Mustapha Mouzouni op zijn weg tegen die hem vol jolijt sommeerde om te draaien. “In mijn Wilskrachttijd stond er alleen een stadion en was het veld een stuk makkelijke te vinden” , mopperde de lange man. Het veld van VVGA was zo kort na de zomerstop erg matig van kwaliteit en ook nog eens omgeven door veel omhangend groen wat je het gevoel gaf ergens in de rimboe te spelen. Vlaggen, of een inworp nemen vormden een hele uitdaging.

Gewaarschuwd

GeuzenMiddenmeer moest het zaterdag doen zonder Wim de Hair, Jörgen Rietveld, Teun Lagas, Ton Cusell en Frist Brinkman. Bij VVGA ontbraken een stuk of tien basisspelers. De bezoekers waren gewaarschuwd door de 2-5 overwinning van VVGA uit bij Diemen, zeker omdat Diemen bekend staat als een van de betere teams in de competitie.

Misschien wel daarom begon GeuzenMiddenmeer getergd aan de wedstrijd wat al snel tot drie superkansen leidde. In de tweede minuut werd Alfred Niehaus vrijgespeeld, die schrok zo van de kans dat hij de bal hoog over het doel schoot. Een minuut later volgde misschien wel de mooiste aanval die begon bij Jeroen de Roo die in de diepte Jap Verburg aanspeelde. De combinatie Jap Verburg, Yves Groenewoud en opnieuw Jap Verburg die volgde, bracht de middenvelder vrij voor de keeper en verdiende beter dan het schot recht op de keeper af.

Nadat Jeroen de Roo het kansenfestival negatief afsloot door de bal op aangeven van Yves Groeneveld over te lepelen, was het eindelijk wel raak. Dit keer zette Guido Kerkhoff goed door op de rechtervleugel en bediende vanaf de achterlijn Yves Groenewoud op maat. De intikker van de gretige spits was meer dan verdiend en een bekroning op het goede aanvalsspel van de bezoekers.

Kansen, kansen kansen

Het bleef kansen regenen na de openingstreffer. Jeroen de Roo joeg zijn directe tegenstander dusdanig op dat hij de bal weer inleverde en kon zo Jap Verburg in stelling brengen. Het schot van Verburg verdween over het doel. Egoïsme loont niet, dat merkte Herbert Dorhout toen hij alleen op het doel afging met naast zich Yves Groenewoud. In plaats om de bal breed te leggen schoot hij de bal recht in de handen van de keeper. Jap Verburg had bij een toegekende vrije trap ongeveer 18 meter van het vijandelijke iets moois in gedachte. Omdat de bal verplaatst moest worden en hij daardoor meer bedenktijd kreeg, wisselde hij van gedachte en kwam daardoor niet verder dan een enorme mispeer.

Nadat Herbert Dorhout balverlies leed en Kees Steeman voor het eerst echt in actie moest komen, kon de uitgebluste middenvelder de dug-out opzoeken, hij werd vervangen door André Hop. Nadat de vers ingevallen aanvaller eveneens een enorme kans liet lopen brak de rust aan.

Wind tegen

Wind tegen is niet altijd een nadeel. VVGA begon de tweede helft met iets meer lef en begaf zich wat vaker op de helft van GeuzenMiddenmeer. Meer dan een enkele corner, of zwak schot leverde het aanvalsspel niet op. De verdediging stond net als vorige week weer als een hui s.Omdat de tweede treffer lang uitbleef en VVGA wat speldenprikjes uitdeelde was de reservebank er toch niet gerust op. De vier mannen ijsbeerden langs de lijn en gingen pas weer zitten nadat Yves Groenewoud met een schuiver zijn tweede treffer aantekende op aangeven van Jap Verburg. Bij de aansluittreffer van VVGA kon je zien dat het coachen vanuit de dug-out niet altijd succesvol uitpakt. Wouter van Bergen kreeg de instructie zijn tegenstander met rugnummer 3 over te laten aan het centrale verdedigingsduo, terwijl de linksback juist bekend staat om zijn intercepties in een tegen een situaties. Daar ging het dus mis, want de gewiekste aanvaller liep nu ongehinderd door, deed of het centrale verdedigingsduo er niet stond en schoot beheerst de aansluittreffer binnen.

GeuzenMiddenmeer kreeg nog voldoende mogelijkheden om de score verder uit te breiden, echter de aanvallers misten precisie, of werden net niet zuiver aangespeeld. Op aangeven van Guido Kerkhoff schoot Yves Groenewoud de bal hard tegen de keeper aan, schoot André Hop de bal op aangeven van Jeroen de Roo hoog over en had Simon Pen twee keer pech dat eerst zijn schot op de lat afketste en even later zijn kopbal op de paal.

Loon naar werken

Jeroen de Roo die al de hele wedstrijd over het veld liep te buffelen, kreeg uiteindelijk loon naar werken. Yves Groenewoud vocht met de ver uit zijn doel gekomen keeper van VVGA een robbertje uit, hij won en kon de bal voorgeven op de vrijstaande Jeroen de Roo die beheerst inschoot 1-3.

Bij de volgende aanval was het opnieuw Yves Groeneveld die op rechts doorzette en dit keer de bal panklaar op het hoofd van Jeroen de Roo bij de tweede paal neerlegde. De Roo’s strakke kopbal verdween onhoudbaar in het doel.

Moegestreden perste Jeroen de Roo er in de voorlaatste minuut op de helft van VVGA alles uit om vervolgens als een stervende zwaan op het veld neer te storten. Hij kon met zijn actie niet voorkomen dat VVGA nog een keer in de aanval ging en zag tot zijn ontzetting dat zijn medespelers, met zo een typische ambtenaren mentaliteit al hun jas hadden aangetrokken om het werk precies klokslag 90 minuten te kunnen verlaten. De nummer twee van VVGA zag zijn kans schoon en schoot de bal laag over de grond in de verre hoek 2-4. Voor beide ploegen een prettig resultaat, al mag je de einduitslag gerust zwaar geflatteerd noemen.

Ajax

Waar anders wil je als veteraan en Ajaxsupporter Ajax kijken dan op een honderd meter van waar vroeger de heilige grond lag en je zoveel mooie herinneringen hebt beleefd? Het kantinepersoneel was maar wat blij met het uitgelaten zooitje dat in uitgelaten stemming ook de derde helft weer op hun naam zette.