tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – Real Sranang 45+2 (3-4) 3-4
zaterdag 26 november 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft ondanks een enorme vechtlust de kraker tegen Real Sranang 45+2 nipt verloren. De Voorlanders vochten als beren en hielden dat tot de laatste minuut vol, maar het leverde ze uiteindelijk geen punten op. Na een slappe start en een 0-2 achterstand herpakte de Voorlandse formatie zich en kwam het met twee schitterend uitgevoerde counters via André Hop en Jeroen de Roo op gelijke hoogte. Na die gelijkmaker scoorde Real Sranang nog twee keer en kon GeuzenMiddenmeer alleen nog via Jeroen de Roo tegenscoren. In de tweede helft ontstond door tactische aanpassingen van de couches een patstelling met af en toe wat spaarzame kansen over en weer.

Eigen kracht

De afgelopen week was er weer veel discussie in de groepsapp en die ging voornamelijk over het oproepen van extra mankracht uit de wedstrijdloze veteranen 1. Waar de ene helft het een goed idee vond, was de andere helft er faliekant op tegen en die laatste groep wilde liever op eigen kracht het duel aangaan. Een extra speler gaat bij genoeg animo ten koste van een eigen veteraan en waar trek je de grens? Vanwege “grijze” afmeldingen loste het probleem zich op en kwam Ronald Bavelaar als enige genodigde het gespleten team versterken. De gelouterde middenvelder bracht een portie positiviteit mee en maakte zijn keuze meer dan waar.

De “grijze” afmeldingen kwamen van Wim de Hair (verjaardagsfeest) en Henk Prins, de halve kwamen op naam van Guido kerkhof en Simon Pen. De echte afwezigen waren keeper Kees Steeman, Jörgen Rietveld, Wouter van Bergen en Yves Groenewoud. De met een kuitblessure kampende Jeroen van der Meer bood aan de plaats van Kees Steeman onder de lat in te nemen.

Slechte start

GeuzenMiddenmeer had een slechte start en liet zich wat makkelijk overlopen. Al in de 7e minuut leidde dat tot de openingstreffer. Op rechts stoomde met veel snelheid een veteraan van Real Sranang op die zijn mee opgekomen medespeler strak bij de eerste paal aanspeelde. Op de intikker was doelman Jeroen van der Meer kansloos. Het eerste echte antwoord kwam niet veel later toen Jeroen de Roo alleen op de keeper kon afgaan en de bal iets te gehaast tegen de doelman opschoot.

In de 19e minuut breidde Real Sranang door gestuntel de voorsprong verder uit. Opstomend door de as van de defensie legde geen enkele verdediger een Real Srananger een strobreed in de weg, waardoor hij de bal eenvoudig in het doel kon schieten.

Gelijkmaker

De vreugde over het tweede doelpunt verstomde snel. Nog geen minuut later stuurde Jap Verburg Jeroen de Roo op links de diepte in. Met grote passen bereikte de aanvaller de achterlijn en bediende de mee opgekomen André Hop op maat. Met een eenvoudige intikker passeerde André Hop de keeper. Twee minuten later was het opnieuw raak uit een vrijwel identieke aanval. Dit keer stuurde André Hop Ronald Bavelaar de diepte in en kon Jeroen de Roo de bal uit zijn perfecte voorzet eenvoudig binnen tikken.

De gelijkmaker was een enorme opsteker en een stimulans om het goede spel voort te zetten, alleen verdedigend ging het niet al te best. Bij het derde doelpunt trapte bijna iedereen over de bal heen, of raakte hem half, waardoor een Real Srananger de gelegenheid kreeg te scoren en er volgde daarna nog een vierde treffer uit een counter.

Voor rust was er nog een opsteker en ook dit keer via een door GeuzenMiddenmeer perfect uitgevoerde counter met André Hop als aangever en Jeroen de Roo als afmaker. Met zo een aansluittreffer ga je met een goed gevoel rusten.

Patstelling

Beide coaches brachten wat wijzigingen aan in de rust. Die van Real Sranang zette de snelste veteraan in de verdediging om Jeroen de Roo op te vangen met wel als gevolg dat het middenveld van Real Sranang een stuk minder functioneerde. Daardoor kwam de ploeg amper nog aan goede aanvallen toe en als dat wel zo was, verprutste de ingevallen spits ze wel. Door Jeroen de Roo af te stoppen had ook GeuzenMiddenmeer het moeilijk al was de eerste aanval nog hoopvol. De scoringskans, nadat Ronald Bavelaar Jeroen de Roo diep had gestuurd, werd niet door André Hop benut. Toen Jeroen de Roo terugkeerde op eigen helft zei Ronald Bavelaar “mooie aanval, zo gaan we het doen”. Ondanks deze goede wil lukte het GeuzenMiddenmeer niet meer te scoren. Opgefokt door een grote groep Real Sranang aanhangers langs de lijn stak de grensrechter bij elke gevaarlijke aanval de vlag omhoog en dat voorbeeld volgde Henk Prins dan ook maar een keer op bij een kansrijke aanval van Real Sranang. Ach ja, een beetje vals vlaggen hoort nou eenmaal bij het amateurvoetbal. Terwijl de schemer inviel probeerde GeuzenMiddenmeer met een pompen-of-verzuipen offensief de gelijkmaker te forceren, maar wat er ook geprobeerd werd die kwam er niet.

Tevreden

Op het kille donkere terras werd de door Yves Groenewoud gedoneerde biertjes nagepraat over de wedstrijd. Frits Brinkman: “ik verlies liever zo, dan kansloos”. De nazit duurde dit keer niet lang, omdat Wim de Hair zijn medespelers had opgeroepen samen zijn 70e verjaardag in te luiden in het House of Watts. Buiten de flinke donaties aan het door hem uitgekozen goede doel, de voedselbank, kreeg de nestor een kistje wijn als cadeau van zijn GeuzenMiddenmeer/Wilskracht vrienden en vriendinnen uitgereikt.

Klokslag twaalf uur zongen de aanwezigen de jarige job uit volle borst toe en kreeg Wim de Hair een retroshirt van F.C. Amsterdam uitgereikt met daarop rugnummer 70. F.C. Amsterdam, de club waar hij als Trouw sportverslaggever tien mooie jaren beleefde.