tel. 020-6924161

A.F.C. TABA 45+2 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-1) 1-2
zaterdag 18 februari 2023

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft op sportbark Drieburg uiterst moeizaam de eerste overwinning van 2023 geboekt. De bezoekers leken zich door een opzienbarend beter voetballend Taba de kaas van het brood te laten eten, maar dat gebeurde toch niet. Het team van coach Mustapha Mouzouni was tijdig bij de les en boog een 1-0 achterstand om in een wat geflatteerde 1-2 overwinning. Voor Taba scoorde Ton Boonstoppel, terwijl bij GeuzenMiddenmeer André Hop beide doelpunten voor zijn rekening nam.

Onzekerheid

Vorige week werd de wedstrijd tegen TABA uitgesteld, omdat GeuzenMiddenmeer over te weinig veteranen kon beschikken. In de aanloop naar het uitgestelde duel stroomden de afmeldingen opnieuw binnen, dit keer wel onder voorbehoud van herstel. Door die onzekerheid van genoeg aanwezigen appte Wim de Hair alvast het KNVB bericht over de mogelijkheid van een sabbatical. Gelukkig overbodig, want Ton Cusell en Jörgen Rietveld waren op tijd hersteld en kwamen toch opdagen en hun komst scheelde als een slok op een borrel. Alleen Yves Groenewoud en Herbert Dorhout ontbraken in de selectie.

Sterker TABA

Drie maanden geleden stonden beide ploegen in de najaarscompetitie tegen over elkaar en won GeuzenMiddenmeer eclatant met 0-6. Dat had vandaag ook gekund als Jörgen Rietveld in de vijfde minuut de eerste klap had uitgedeeld en de bal op aangeven van Jeroen de Veldridder niet tegen de keeper had aangeschoten, maar ook als Frits Brinkman de bal uit de eerste corner die erop volgde fatsoenlijk had voorgegeven. Dat deed de ausputzer niet en de bal belandde precies in de voeten van een TABA-verdediger die een razendsnelle counter inleidde met een corner als eindresultaat. De indraaiende bal kopte Wouter van Bergen staand bij de eerste paal op de doellijn weg alleen wel precies voor de voeten van de vrijstaande Ton Boonstapel. Die had de hoek voor het uitkiezen en schoot de bal gedecideerd in het doel. TABA hield het betere van het spel en creëerde meer kansen dan GeuzenMiddenmeer. Het spel zag er, dankzij de coaching van Martin Dobbelaar, een stuk verzorgder uit dan drie maanden terug. De bal ging gemakkelijk van voet naar voet, terwijl bij GeuzenMiddenmeer een pass over twee meter al een probleem was en als die pass al goed was dan kon de bal makkelijk onderschept worden, omdat bijna niemand in de bal ging. Er zat veel te weinig beweging in het elftal van GeuzenMiddenmeer, waardoor het spel erg voorspelbaar werd.

Keeperskwaliteit

Een goede keeper kan echt het verschil maken. Terwijl Kees Steeman GeuzenMiddenmeer met een formidabele redding in de race hield, blunderde die van TABA bij het neerzetten van zijn verdediging. Na een flinke charge op Simon Pen kreeg GeuzenMiddenmeer op zo een vijfentwintig meter van het doel een vrije trap toegewezen. De zwagers Frits Brinkman en André Hop wisten niet wat ze zagen toen de keeper zich opstelde bij de linkerpaal en daardoor rechts van hem een enorm gat liet vallen. Een van beiden hoefde de bal alleen nog in het verlaten doel te schieten. André Hop werd uitverkoren en deed zijn plicht 1-1.

In de rust dolden Wouter van Bergen en Frits Brinkman met elkaar. De opmerking dat de ausputzer bijna een hartverzakking kreeg van Wouters actie bij de eerste paal, waarbij de bal rakelings langs de paal verdween, pareerde Wouter met de opmerking: Ja, jij kiest altijd voor die laffe plek bij de tweede paal”. Heerlijk die Amsterdamse gebbetjes.

Sterke start

Met Alfred Niehaus en Ton Cusell de tweede helft in de ploeg kwam er meer bewegingen en controle op het GeuzenMiddenmeer middenveld. Voor ausputzer Frits Brinkman is het inbrengen van Alfred Niehaus een extra voordeel want het kale hoofd van de middenvelder is een baken bij corners. Slechts een keer kon dat baken gebruikt worden, omdat de middenvelder zich vrij snel bij een verdedigende actie blesseerde en strompelend het speelveld moest verlaten. De aanvallen van GeuzenMiddenmeer leverden sporadisch wat kansen op. Bij spits Jörgen Rietveld ontbrak het duidelijk aan wedstrijdritme en kracht. Als er al gevaar gesticht werd dan was dat vooral te danken aan de enorme vechtlust van Jeroen de Veldridder. Bij het tweede GeuzenMiddenmeer doelpunt legde de robuuste aanvaller, na een demarrage van eigen helft, de bal prefect neer voor de voeten van de mee opgekomen André Hop, die de bal eenvoudig kon binnentikken. De 1-2 was gezien het veldspel wat geflatteerd en ja, soms is dat ook het lot van de rode lantaarndrager. Wel goed spelen, maar zonder punten achterblijven.

Tevreden

Coach Martin Dobbelaar in 2023 teruggekeerd bij TABA keek tevreden terug op de wedstrijd. Hij vertelde wat cryptisch dat hij wil “dat ze in het veld denken als de derde persoon, die dus als derde wordt aangespeeld” vulde hij lachend aan. Waarop Cees Neering pareerde, “wij denken alleen aan de derde helft”.

Die derde helft bij TABA was als vanouds weer enorm gezellig. Minder voor coach Mustapha Mouzouni die als gebruikelijk droge februari vierde met 0% bier, maar wel voor Jeroen van der Meer die een stijve nek moet hebben gekregen van het gesprek met oud GeuzenMiddenmeer veterin Martine.