Google analytics Toestaan Niet toestaan

Facebook Toestaan Niet toestaan

Op een door feestvierders gehavend veld toch gelijkspelen tegen een koploper gaf een goed gevoel (met elftalfoto)

door Cees Neering

Opnieuw heeft GeuzenMiddenmeer op sportpark Voorland een meer dan verdiend gelijkspel behaald tegen een Utrechtse formatie. Na Breukelen (4-4) kon dit keer Benschop geen lans breken op het abominabel slechte derde veld op sportpark Voorland. Het gebrek aan creativiteit brak de bezoekers zaterdag behoorlijk op. Als het vizier bij de Amsterdammers iets scherper had gestaan dan waren ze zeker met een verdiende overwinning van het veld gestapt. In de 20e minuut kwamen de Benschoppers op voorsprong uit een snelle aanval over rechts, waarbij hun spits de bal uit de voorzet vanaf de achterlijn voor het intikken had. In de 62e minuut pegelde Wim de Hair de bal uit een afgeslagen corner snoeihard en geplaatst vlak onder de lat in het doel. Ondanks dat GeuzenMiddenmeer daarna nog tal van mogelijkheden kreeg en in de slotfase tegen tien man kwam te staan lukte het geen van de spitsen nog de welverdiende goal te maken.

Uitglijder

Vandaag afwezig Yves Groeneveld, Herbert Dorhout, Simon Pen en voor de tweede helft Jörgen Rietveld. Last minute kwam daar nog Ton Cusell bij die thuis een flinke uitglijder had gemaakt en met een rits aan hechtingen op zijn kale hoofd rust moest houden. Pech achtervolgt Ton Cusell sinds hij gepensioneerd is en zijn team wenst hem een goed herstel toe. Niet spelend, maar wel aanwezig als supporter met de legendarische “Barry Hughes cap” Alfred Niehaus. Gelukkig kon Ronald Suerink toch spelen en had Wim de Hair Jerry Fransberg gestrikt voor de tweede helft. Voordat de wedstrijd begon schoot amateurfotograaf Henk Pouw wat elftalkiekjes en de fraaiste uit die serie komt straks in de kantine te hangen.

Abominabel derde veld

Het derde veld lag er na twee festivals op rij abominabel bij. Een lappendeken van stukken zandgrond, zachte klei waar je in wegzakte en kapotgetrapt grasland en dan ook nog eens een kleurenpalet wat de seniorenogen pijn deed. Tot overmaat van ramp kreeg de scheidsrechter bij regelmaat scherpe schroeven van zo een 10 cm lengte aangereikt die op het veld waren achtergebleven. Nog gemener waren de vrijwel onzichtbare lipjes van bierblikjes. In het betaald voetbal worden wedstrijden om die reden gestaakt, maar bij de amateurs moet je het er maar mee doen. Zowel de Benschoppers als de Amsterdammers besloten, omdat ze er dan toch waren, te spelen, maar van harte ging dat niet. De gemeente Amsterdam moet zich toch echt eens achter de oren gaan krabben of je dit amateursporters wel kunt aandoen. Een optie zou zijn om na de festivals flink de portemonnee trekken voor het herstel van het veld. En dat geld is er gewoon. Zeker, als je de vergunningskosten en de absurd hoge parkeerkosten bij elkaar optelt. Vanwege die hoge parkeertarieven verdwenen de Benschoppers, net als de Breukelelaren, nog voordat ze maar een consumptie hadden genuttigd op ons gezellige en zonovergoten terras. Je mist gelijk de gezelligheid wat amateurvoetval zo leuk maakt. Even lekker napraten en wat dollen onder het genot van een glas gerstenat.

Lente sufheid

In de beginfase leken enkele verdedigers van GeuzenMiddenmeer aan een soort van lente sufheid te lijden. Op een simpele terugspeelbal van Wouter van Bergen reageerde zowel Jeroen van der Meer, als Ronald Suerink niet, waardoor de spits van Benschop al in de eerste minuut een vrije schietkans kreeg. Gelukkig voor het duo bleef het zonder gevolgen en kon keeper Kees Steeman de bal onderscheppen. GeuzenMiddenmeer ontwaakte en al vrij snel volgde een van de mooiste aanvallen van de wedstrijd waarbij de bal in een soort driehoek rondging en Andre Hop de gelegenheid kreeg om de keeper op de proef te stellen. Van het slappe schot was de Benschopse keeper niet onder de indruk. Ook bij een volgende kans, dit keer uit een voorzet van Jörgen Rietveld, schoot André Hop tegen de keeper op, waarna de onfortuinlijke aanvaller zich liet wisselen. Wim de Hair kwam met een onwillige achillespees voor hem in het veld. Zo een vijf minuten later kon de vers ingevallen linksback zijn directe tegenstander niet afstoppen toen die er als een haas vandoor ging. Uit de voorzet vanaf de achterlijn kon de mee opgekomen spits eenvoudig scoren 0-1.

Kansrijk

Van de twee ploegen was GeuzenMiddenmeer het vaakst kansrijk. Achterin gaven de Amsterdammers weinig weg met een glansrol voor Wouter van Bergen die de meeste duels met een flinke dosis venijnigheid in zijn voordeel beslechte.

In de 30e minuut mocht Frits Brinkman een vrije trap nemen en passte op de voor de keeper gepositioneerde Jeroen de Veldridder die de bal teruglegde op Jörgen Rietveld. Die nam de bal in een keer op de pantoffel, maar zijn schot leverde geen doelpunt op. Jap Verburg, vrijgespeeld in het strafschopgebied, schoot de bal met zijn rechtervoet te gehaast naast en even later zag hij zijn inzet op aangeven van Jörgen Rietveld door de keeper net onder de lat vandaan geplukt worden. Jeroen de Veldridder probeerde het daarna met een schot en kaatste in de rebound onbedoeld met Teun Lagas om vervolgens over te schieten. Laatste wapenfeit was een kopbal van Jörgen Rietveld op aangeven van Jeroen de veldridder.

Nieuwe tactiek

Met het vertrek van Jörgen Rietveld en de invalbeurt van Jerry Fransberg besloot coach Mustapha Mouzouni van tactiek te wisselen. Zijn creatieve voorstel om in een 1-3-5-2 opstelling verder te spelen pakte verrassend goed uit. Benschop beschikte over te weinig creatieve spelers om daar een passend antwoord op te vinden, waardoor GeuzenMiddenmeer steeds evenwichtiger ging spelen en gezien het veldspel in de tweede helft het meeste recht had op de overwinning. Guido kerkhof was dicht bij een goal toen hij door André Hop diep werd gestuurd. Zijn halve punter verdween langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. In de 62e minuut kreeg GeuzenMiddenmeer loon naar werken. Uit een afgeslagen corner nam Wim de Hair de bal in een keer op de pantoffel en poeierde het leer onhoudbaar onder de lat in het doel. De goal gaf de Amsterdammers zelfvertrouwen, terwijl bij een enkele Benschopper de frustratie over het onvermogen toenam. De spits met nummer 13 maakte het veel te bont. Eerst liet hij zich theatraal in het strafschopgebied vallen en daarna bleef hij oeverloos tegen de scheidsrechter zaniken, totdat die er genoeg van kreeg en de seibelaar met geel tien minuten naar de dug-out stuurde.

Door het overtal wijzigde de veldverhoudingen niet echt al zette de Amsterdammers nog wel een tandje bij. Jerry Fransberg schoot in kansrijke positie over en daarna volgden er nog wat onbenutte mogelijkheden en onzuivere schoten.

Ontevreden

Trots op zijn goed uitgepakte tactische plan bleek coach Mustapha Mouzouni op de gezellige tuinbank in de zon, niet tevreden te zijn over het gelijke spel. “Deze wedstrijd hadden jullie moeten winnen en jullie hebben jezelf tekortgedaan”. Nadat ook Frits Brinkman zich over zijn eigen spel had beklaagd, konden er complimenten worden uitgedeeld. Op zo een beroerd veld en dan toch nog dit resultaat neerzetten chapeau. Wim de Hair en Cees Neering plaatsten het fraaie doelpunt van de nestor in de top vier van zijn mooiste doelpunten. De eerste stamt uit zijn allereerste wedstrijd in Wilskracht tenue, een verwoestende uithaal uit bij Madjoe in 1976 en de tweede, een zwabberend effectvol schot, in Middenmeershirt in 1997 bij de opname van de amateur van de week door AT5 uit bij Wartburgia en de derde in GeuzenMiddenmeer shirt een geweldige lob uit bij Kadoelen in 2016. Het moet toch heerlijk zijn dat je op zo een lange en mooie voetbalcarrière met deze hoogtepunten kan terugkijken en nog mooier dat je ondanks een vervelende achillespees op een kwartier na de hele wedstrijd kon spelen en dan ook nog eens een weergaloos mooie goal kon scoren.

Extra reden om weer eens lekker lang na te genieten.