tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – F.C. Breukelen 45+1 (2-1) 4-4
Zaterdag 29 april 2023

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer en Breukelen hebben in een uitermate vermakelijke wedstrijd gelijkgespeeld. De knotsgekke wedstrijd was er een waar menig voetbalhart harder van gaat kloppen. Terwijl je het ene moment dacht GeuzenMiddenmeer gaat met de eer strijken was dat na het pakken van een biertje totaal andersom. Geen van beide teams gaven zich na een tegenslag gewonnen en zo boog Breukelen een in de beginfase opgelopen 2-0 achterstand in de 60e minuut om in een 2-3 voorsprong. Onder aanvoering van een ontketende Jeroen de Veldridder volgde GeuzenMiddenmeer dat voorbeeld. Zijn stoorwerk leverde eerst een corner op waaruit Simon Pen raak kopte en vervolgens scoorde de aanvaller zelf met een magnifieke lob. Het lukte GeuzenMiddenmeer net niet de voorsprong vast te houden. Bij een counter liet Ronald Suerink zich wat makkelijk opzijzetten, waardoor zijn tegenstander een vrije doortocht had en de 4-4 kon aantekenen.

Incompleet

De beladen wedstrijd met Breukelen was al een keer vanwege veteranentekort uitgesteld en afgelopen week leek dat trucje herhaald te moeten worden vanwege de twee lastminute afmeldingen van eerst de kersverse pensionado Ton Cusell en later de geblesseerde Yves Groenewoud. Jeroen van der Meer, Jörgen Rietveld en Wouter van Bergen hadden zich eerder geëxcuseerd en het meespelen van Ronald Suerink was uiterst mistig. Voor Jap Verburg de taak om bij de veteranen 1 wat spelers te ronselen. Alleen de licht geblesseerde Ronald Bavelaar kon vandaag meedoen en dat scheelde een slok op een borrel. Met de technisch uiterst begaafde middenvelder en het toch meedoen van Ronald Suerink viel de puzzel in elkaar en speelde GeuzenMiddenmeer een fantastische wedstrijd.

Weerzien

Vier jaar geleden speelden beide teams voor het laatst tegen elkaar en eindigde de wedstrijd in Breukelen in een 2-2 remise. Na dat seizoen werd GeuzenMiddenmeer constant ingedeeld in de Amsterdamse competitie met voornamelijk wedstrijden boven ’t IJ, of op sportpark Voorland/Middenmeer. Aanvoerder Ton Witteman van Breukelen kon het weerzien wel appreciëren en bevestigde dat met een ferme handdruk bij de toss, die hij vervolgens won. Hij gunde GeuzenMiddenmeer de aftrap, maar dat had hij volgens zijn teamgenoten beter niet kunnen doen. Nog geen twee minuten later ging de aanvoerder in de fout en stelde door zijn slappe pass Jeroen de Veldridder in staat om met ferme passen op te stomen richting doel van Breukelen. Uit zijn perfecte voorzet kon de mee opgekomen André Hop de bal bij de tweede paal inschieten. Breukelen drong aan en keeper Kees Steeman tikte een snoeihard schot in de 5e minuut met een geweldige zweefduik tot corner.

Show

Na de redding volgde de Jeroen de Veldridder show. In de 12 e minuut gooide Simon Pen de bal uit een inworp in zijn richting en zette Jeroen de Veldridder het op een lopen. Onderweg naar het Breukelense doel schudde hij elke tegenstander af en eenmaal vrijgespeeld volleerde de aanvaller de bal over de spartelende keeper in het doel 2-0. Groot applaus kreeg de aanvaller toen hij van een meter of 32 een kanonskogel afvuurde die de keeper met de grootste moeite corner kon tikken. Bij een volgend schot van Jeroen de Veldridder had de keeper een engeltje op de lat. Terwijl de aanvallen van Breukelen stuk liepen op de hechte Amsterdamse defensie kreeg GeuzenMiddenmeer volop de gelegenheid de voorsprong uit te breiden. Teun Lagas bijvoorbeeld toen hij alleen op de keeper af kon gaan en de kans verprutste, maar ook Jeroen de Veldridder die op aangeven van Ronald Bavelaar voorlangs schoot en opnieuw Teun Lagas die de bal uit een voorzet van Jeroen de Veldridder niet zuiver kon inkoppen. Het was flink slikken dat Breukelen op slag van rust de aansluittreffer kon scoren. Geen van de Amsterdamse verdedigers kreeg binnen het eigen strafschopgebied zijn voet tegen de bal die, na de nodige missers en halve contacten, precies voor de voeten van een Breukelaar belandde. De aanvaller schoot de bal gedecideerd in het doel.

Dovemansoren

In de rust hamerde aanvoerder Frits Brinkman erop de tweede helft attent te beginnen en niets weg te geven. Zijn woorden waren aan dovenmansoren gericht, want al in de 47e minuut lag de bal in het net. Een rappe Breukelaar kon op de rechtervleugel niet worden afgestopt en de bal uit zijn indraaiende voorzet werd onhoudbaar ingekopt. Na de gelijkmaker golfde het spel op en neer en bleef Ronald Bavelaar met zijn positiviteit zijn medespelers aanmoedigen, waardoor ze steeds meer zelfvertrouwen kregen, zich vastbeten in hun tegenstander en goede moed hielden op een mooie afloop. Nadat eerst André Hop de bal volledig vrijstaand naast het doel had gelepeld en Ronald Bavelaar de bal wat onzorgvuldig op aangeven van Jeroen de Veldridder voorlangs had geschoten kwam Breukelen op een 2-3 voorsprong. Het was de enige keer dat doelman Kees Steeman de bal niet klem had en een Breukelaar daardoor de gelegenheid gaf uit de rebound te scoren.

Strijdvaardig

GeuzenMiddenmeer bleef strijdvaardig. Alfred Niehaus zakte naar de ausputzer positie en Frits Brinkman zorgde voor extra kwaliteit op het middenveld. Goed stoorwerk van wie anders dan Jeroen de Veldridder leverde een corner op. Frits Brinkman kromde de bal vanaf de hoekvlag op het hoofd van Simon Pen die fraai raak kopte. In de 74e minuut kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong dankzij een prachtige lob van de zwoegende Jeroen de Veldridder. Omdat de bal via de voet van een Breukelaar een iets andere richting kreeg was de keeper van Breukelen kansloos. Lang leek het erop dat GeuzenMiddenmeer de overwinning op zak had, zeker ook, omdat keeper Kees Steeman met een aantal uitmuntende reddingen zijn doel schoonhield. Balverlies leidde een counter in, waarbij Ronald Suerink ter hoogte van de middenlijn zich wat makkelijk liet wegzetten door een aanvaller van Breukelen die daardoor vrij baan had op te stomen naar het doel van doelman Kees Steeman en deze eenvoudig kon uitspelen.

Overwinning

4-4 daar zou iedereen bij GeuzenMiddenmeer vooraf voor getekend hebben. Op het zonovergoten terras werd het gelijkspel als een “overwinning” gevierd. Yoram Krozer evalueerde even verderop samen met Simon Pen de wedstrijd en vertelde dat hij zichtbaar had genoten. “Jullie speelden goed vandaag al had ik eerst het gevoel dat mijn komst halverwege de eerste helft het ongeluk over de ploeg afriep” en over dat duel van Ronald Suerink met zijn directe tegenstander vlak voor tijd “dat was zeker geen overtreding”.

Na de verhuizing naar het balkon werden volop oude herinneringen opgehaald en geresumeerd hoe eenieder bij het veteranenteam terecht is gekomen. Alleen Jeroen van der Meer had daadwerkelijk gesolliciteerd, terwijl de meesten via spelers geballoteerd waren. Kortom het was weer eens een heerlijke middag die nog tot laat werd voortgezet.