tel. 035-6018612

VVZ’69 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-1) 4-2
Zaterdag 6 mei 2023

door Cees Neering

Bij GeuzenMiddenmeer zijn de druiven nogal zuur na de 4-2 uit nederlaag bij VVZ’69 in Soest. Niet, omdat scheidsrechter Wim Koot Ton Cusell in de 18e minuut het veld uitstuurde vanwege het onderuithalen van een doorgebroken speler, maar wel omdat de ploeg het zelf in de eerste minuten van de wedstrijd had verbrast. Met de enorme kansen had de stand op het scorebord vele malen groter moeten zijn dan de 0-1 in de 18e minuut. VVZ’69 leunde na die beslissing met elf man heerlijk achterover, liet de tien man gloriëren in balbezit en counterde er wellustig op los. Toch duurde het nog tot halverwege de tweede helft voordat VVZ’69 op voorsprong kwam en daar was een drinkpauze voor nodig. Doordat GeuzenMiddenmeer in een alles of niets poging de gelijkmaker probeerde te forceren, ontstond een enorme gatenkaas waar de Soesternaren nauwelijks rendement uit haalden.

Geen verjaardagscadeau

GeuzenMiddenmeer kon vandaag niet beschikken over Wouter van Bergen, Yves Groenewoud en de jarige job Guido Kerkhof. Wel meldde 45+1 veteraan Ronald Bavelaar zich vrijwillig aan, wat bij Jörgen Rietveld wat vreemd overkwam, omdat zijn dochter haar verjaardag zou vieren. Dat bleek wat gênant, zo bekende de vader, pas volgende week te zijn. Dat was maar goed ook, want hij kwam met de 4-2 nederlaag op zak niet echt met een verjaardagscadeau thuis. Guido Kerkhof had wel op een mooi verjaardagscadeau gerekend, zeker toen de 0-1 voorsprong in de app-groep verscheen, maar de behoorlijke nederlaag was voor hem een flinke smet op zijn feestdag.

Sterke start

Gestrekt door het goede resultaat thuis tegen Breukelen (4-4) begonnen de Amsterdammers vol goede moed aan de wedstrijd en dat leverde drie enorme kansen op rij op. De eerste mooie aanval begon bij Ronald Suerink die Jeroen de Veldridder in de diepte aanspeelde. Uit zijn voorzet had Jörgen Rietveld moeten scoren, maar de spits schoot de bal recht op de keeper af. Nadat een Soesternaar de bal langs de half vallende en graaiende keeper Kees Steeman op de paal zag hobbelen, kreeg GeuzenMiddenmeer opnieuw een dot van een kans. Dit keer begon de aanval bij laatste man Jeroen van der Meer die de bal attent onderschepte en gelijk Jörgen Rietveld aanspeelde. De mee opgekomen André Hop kreeg de kans van zijn leven, maar schoot de bal eveneens recht op de keeper af. De grootste kans in die eerste vijf minuten kreeg Jörgen Rietveld toen de keeper een schot van Jeroen de Veldridder afweerde en niet meer overeind kon komen. Ondanks het lege doel presteerde de aanvaller het om de bal via de lat over de achterlijn te schieten. Opnieuw een interceptie van Jeroen van der Meer leidde de eerste aanval in met een positief resultaat. Ronald Bavelaar ontving de bal stuurde André Hop de diepte in en uit zijn pass kon Jörgen Rietveld de bal simpel binnen tikken: 0-1.

Rode kaart

In de 45+ competitie is het geven van een rode kaart bij het neerhalen van een doorgebroken speler die alleen op de keeper afgaat een zeldzaamheid. Meestal volgt er een stevige vermaning en gaat de wedstrijd daarna gewoon verder met een directe vrije trap, of als de overtreding binnen het zestienmetergebied gemaakt is met een penalty. Scheidsrechter Wim Koot gaf, nadat Ton Cusell zijn tegenstander had neergelegd, GeuzenMiddenmeer de keuze, of een penalty met een gele kaart, dan wel een vrije trap met een rode kaart. Omdat de overtreding buiten het strafschopgebied was ingezet, werd het een vrije trap en moest GeuzenMiddenmeer de resterende 72 speelminuten verder met tien man. Ondanks dat ondertal bleef GeuzenMiddenmeer goed tegenpartij geven. Wel zag je dat de behendige spits Johannes Gropp van VVZ’69 beter in zijn spel kwam en al snel leidde dat tot een enorme knal op de lat. Kort daarvoor had Ronald Bavelaar in gelijke positie nog hoog overgeschoten. Kees Steeman riep zijn naamgenoot met een C toe: “mijn tweede voornaam is Jakobus en die zorgt voor een engeltje op de lat, vooral omdat ik als een pelgrim over een maand mijn bedevaartstocht naar Santiago de Compostella ga fietsen”.

Door het oog van de naald

Bij de volgende Amsterdamse aanval schoot André Hop de bal uit een voorzet van Jeroen de Veldridder opnieuw recht op de keeper van VVZ’69 af. Daarna kroop GeuzenMiddenmeer door het oog van de naald. Een dieptebal van een Soestenaar werd door Jeroen van der Meer met een uitgestrekt been verlengd in zijn eigen doel. De Soestse spits die met hem meeliep, stond op moment van spelen hinderlijk buitenspel en het eigen doelpunt werd op advies van de grensrechter geannuleerd. Even later kon linksback Teun Lagas zijn tegenstander alleen nog maar nakijken toen die de bal met hoge snelheid langs hem speelde en er zelf als een haas achteraanging. Frits Brinkman stapte bij de voorzet verkeerd en gaf de VVZ-er achter hem de gelegenheid om de gelijkmaker binnen te schieten. Op slag van rust werd Jeroen de Veldridder onderuit geschoffeld en mocht Frits Brinkman van zo een twintig meter van het doel een vrije trap nemen. De keeper sloeg de bal uit het geplaatste schot precies voor de voeten van Jörgen Rietveld, maar opnieuw trok de keeper de bal uit de rebound als een magneet aan.

Valkuil

Ook na de rust gaf VVZ’69 GeuzenMiddenmeer alle ruimte om het spel maken en in die valkuil trapten de Amsterdammers. Tot de drinkpauze halverwege de tweede helft ging het nog goed en kon GeuzenMiddenmeer dankzij de perfecte slidings van laatste man Jeroen van der Meer het doel schoonhouden. Veruit de mooiste aanval van GeuzenMiddenmeer had een beter lot verdiend. Ronald Bavelaar speelde Jörgen Rietveld aan die Jeroen de Veldridder met een steekpass alleen voor de keeper zette. Het schot van de Veldridder verdween dramatisch langs de paal over de achterlijn. Na die aanval volgde een drinkpauze, alleen was er niets te drinken en dus zochten de mannen ras de toiletten op. Gelijk na de waterpauze leidde balverlies een counter in en schoot een VVZ-er de 2-1 binnen.

Heldendaden

Zowel Jeroen van der Meer, als Kees Steeman verrichten na die treffer heldendaden, maar ook zij konden niet voorkomen dat opnieuw de nummer 9 van VVZ’69 kon scoren. Drie man konden de gewiekste aanvaller niet afstoppen, zodat hij met een gericht schot VVZ’69 aan een 3-1 voorsprong hielp. Met tien man lukte het de Amsterdammers toch nog om terug te komen. Jeroen de Veldridder brak op rechts door en bediende André Hop bij de tweede paal op maat. Met een simpele voetbeweging tikte de aanvaller de aansluittreffer binnen. De Amsterdammers putten moed uit de nieuwe stand en begonnen een alles of niets offensief. De grootste ergernis van Frits Brinkman is vaak dat zijn teamgenoten in vrije positie te gehaast acteren en daardoor de bal onzuiver inschieten. Hoe moeilijk het is om jezelf te beheersen etaleerde hij zelf in een gelijkwaardige positie door de bal als een ongeleid projectiel over de achterlijn te schieten. Weg kans op de gelijkmaker en gelijk daarna volgde een nog grotere domper toen een Soestenaar uit de counter die volgde de vierde treffer in het doel schoot.

En Kees Steeman moet zichzelf na afloop van de wedstrijd toch nog maar eens afvragen of hij niet naar “Jakobus de Mindere” is genoemd en zijn pelgrimstocht moet laten schieten.

Positief

Ondanks de 4-2 nederlaag was er weinig chagrijn in de kleedkamer. Frits Brinkman, normaal het eerste kwartier niet te genieten na een nederlaag, klonk zelfs positief en roemde zijn medespelers over hun inzet en opgaande lijn in hun spel de laatste drie wedstrijden. “Het maakt het wel een stuk leuker dit soort wedstrijden te spelen”, aldus de aanvoerder. Al liep hij gelijk weg toen zijn enorme mispeer vlak voor tijd aan de orde kwam.

Aan de lange picknicktafel op het terras werd nog lang nagepraat over de wedstrijd en net zo lang doorgegaan tot de derde helft gewonnen werd.