Datum

26 mei 2018 12:30

Accommodatie

Onbekend

Thuis is GeuzenMiddenmeer vrijwel onverslaanbaar. Er werd dit seizoen slechts 2 keer verloren in 10 thuiswedstrijden. Uitgerekend tegen De Dijk werd thuis op veld 1 met 1-2 verloren in een abominabel slechte wedstrijd. De Veteranen van GeuzenMiddenmeer waren gebrand op sportieve revanche. Daarnaast moest er worden gewonnen om voor de derde plaats niet afhankelijk te zijn van andere uitslagen. Tot slot was er ook nog kans om het seizoen af te sluiten als minst gepasseerde verdediging. Koploper Wartburgia is hiervoor de enige concurrent. Na een slechte eerste helft onder tropische omstandigheden was het 1-1 bij rust. Vlak voor het einde van de eerste helft schoot André Hop een vrije trap fraai in de kruising. In de tweede helft werd orde op zaken gesteld met een ietwat gelukkige treffer van Jeroen de Roo (die er dan ook niet om kon juichen) en een mooi doelpunt van Jeroen van der Meer uit een vloeiende aanvalscombinatie.

Veel afwezigen: blessureleed, onmisbaar, Libelle zomerweek en andere belangrijke verplichtingen

Uitgerekend de verdediging miste veel vaste waarden. Er moest geïmproviseerd worden met de opstelling door het ontbreken van Frits Brinkman (geblesseerd), Ronald Suerink (kon geen vrij krijgen en was dus niet alleen onmisbaar in het 45+2 team), keeper Kees Steeman (hardloopwedstrijd?) en Wim de Hair (weekendje weg met Cees Neering en Shintaro Nagaoka – Libelle zomerweek 2018?). Gelukkig keerde Ton Cusell weer terug na een hamstring blessure en konden we een beroep doen op Marcel de Nes als keeper. Daarnaast waren Henk Prins en Jacques Groen gelukkig ook van de partij waardoor we de wedstrijd konden beginnen met een selectie van 13 spelers. Alfred Niehaus en Ton Cusell startten als gelegenheidsblok in het hart van de verdediging ter vervanging van het vaste koppel Frits Brinkman en Ronald Suerink.

Deja vu …

GeuzenMiddenmeer kreeg in de eerste 15-20 minuten een vijftal grote kansen maar verzuimde consequent om die te verzilveren. Coach Roel Koelman opperde langs de kant “jullie kunnen op donderdag in plaats van steeds partijen beter gaan oefenen op afronden”. Een oude voetbalwet deed zich gelden en het cliché werd daarmee weer eens waarheid: De Dijk scoorde na laconiek uitverdedigen door GeuzenMiddenmeer en had nog zeker 2 grote kansen op de 0-2. Doelman Marcel de Nes voorkwam met alerte en fraaie reddingen tot tweemaal toe een grotere achterstand.

Ongeëvenaarde scheldpartij

Een dissonant waren de vele overtredingen van een speler van De Dijk. In verband met de gloednieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die net vanaf een dag eerder werd gehandhaafd, willen we natuurlijk geen namen noemen zodat de enorme database van ons team niet onder de loep wordt genomen. Ik heb om de een of andere reden ineens wel een vrije associatie met de film van een orka die ontsnapt: free …… Afijn, terug naar de feiten: hij ging op den duur steeds meer schelden waarbij hij als dieptepunt zijn eigen scheidsrechter keihard hoorbaar uitschold voor een combinatie van een ernstige ziekte en een geslachtsdeel. Zijn eigen ploeggenoten leken er ook wel een beetje klaar mee te zijn. Apart genoeg werd hij er door de scheids slechts tijdelijk uitgestuurd en kon hij de wedstrijd weer hervatten en oppakken zoals hij was gestart. Later meer over deze hoofdrolspeler.

Kokende thee als verfrissing in de sauna

Het leek erop dat we met een achterstand de rust zouden ingaan. Tot overmaat van ramp blesseerde Ton Cusell zich toen hij voor de tweede keer stevig ingreep omdat er een speler van De Dijk dreigde door te breken. Ton zou niet verder kunnen spelen in de tweede helft. Net voor rust werd er een overtreding begaan net buiten het strafschopgebied van De Dijk en mocht André Hop aanleggen voor de toegekende vrije trap. André krulde de vrije trap met veel effect en tempo langs de muur vol in de kruising. Met 1-1 gingen de veteranen van GeuzenMiddenmeer behoorlijk chagrijnig de zeer warme kleedkamer in (de temperatuur was daar inmiddels ongeveer gelijk aan die in een sauna). Gelukkig kregen we kokende warme thee aangeboden om onze dorst wat te lessen en onze energie weer op peil te brengen…

Anton Janssen als special guest

Doordat Ton Cusell niet verder kon spelen werd de verdediging omgegooid voor de tweede helft: Wouter van Bergen ging centraal naast Alfred Niehaus spelen met Henk Prins als linksachter en Guido Kerkhof als rechtsachter. Ook spoorde Jap Verburg zijn medespelers in de pauze aan om nog harder te werken om de overwinning alsnog uit het vuur te slepen. Simon Pen kwam op het toilet nog Anton Janssen tegen. Die kwam speciaal over voor onze wedstrijd en pakte meteen het minder boeiende wedstrijdje De Dijk 1 tegen De Treffers 1 mee ;-) Meteen een vraag voor een volgende voetbalquiz: “Wat was het grootste succes voor Anton Janssen in de jaren tachtig?” (tip: denk aan Europees voetbal).

Paniek, het fluitje doet het niet

De tweede helft leek te gaan beginnen maar de scheidsrechter kwam er (nu pas) achter dat zijn fluitje het niet deed. Hij ging meerdere malen de bosjes in om het ideale grassprietje te vinden om het balletje in de fluit te ontzetten en daarmee het fluitje te repareren. Dit lukte niet ondanks herhaaldelijke pogingen. Tot 3 maal toe kwam hij het veld weer op en testte hij het fluitje tevergeefs. De zoektocht naar een nieuw fluitje ging tamelijk moeizaam. De scheids die op het veld naast ons stond te fluiten was naar verluid ruim 2 meter lang en minstens 110 kg zwaar, dus die werd niet gevraagd zijn fluitje af te staan (bedenk wel dat deze overlevering wellicht door een zonnesteek bij de desbetreffende speler van De Dijk is beïnvloed). Na zeker 10 minuten oponthoud kon er dan toch worden afgetrapt voor de tweede helft.

Op karakter naar de overwinning

Ondanks de hitte, het taaie spel van de tegenstander en het feit dat er geen (welkome) spelonderbrekingen waren rond de eigen 16 zoals tegen Wartburgia (check het vorige verslag), wist GeuzenMiddenmeer zich op te richten en de 3 felbegeerde punten te pakken. Achterin stond het in de tweede helft beter. De Dijk kreeg vergeleken met de eerste helft nauwelijks kansen meer. GeuzenMiddenmeer ging voor de winst en bleef aanvallen. Die inzet werd uiteindelijk beloond. Eerst scoorde Jeroen de Roo een ietwat rommelig doelpunt. Hij schoot vanaf links richting de rechterkant van het doel waarbij de bal werd geraakt door een verdediger en langzaam in de verre hoek rolde. Jeroen kon er niet om juichen maar ook minder fraaie doelpunten tellen gelukkig gewoon mee voor de uitslag. Het derde doelpunt was een vloeiend uitgespeelde aanval na een steekpas van Wouter van Bergen op André Hop die vervolgens Jeroen van der Meer aanspeelde die heel koel afrondde terwijl zijn gezin vanaf de zijlijn toekeek.

Vrienden voor het leven…

Na afloop werden de handen geschud waar ….. (als je de orka film niet kent, ken je wellicht de koninklijke filmpjes van LuckyTV met ….. & Max) niet veel zin in had. Jörgen Rietveld wenste hem nog “een goed weekend” maar de toon beviel ….. niet waarna hij Jörgen uitmaakte voor NSB’er. Een vriendschap voor het leven lijkt te zijn geboren. Ze gaan vast samen op vakantie deze zomer. Denk dat ik ook al weet naar welk land. Op het zonovergoten terras werd de derde helft gestart terwijl er een potje werd gespeeld tussen De Dijk 1 en De Treffers 1.

3e plaats en minst gepasseerde verdediging?!

Door de overwinning heeft GeuzenMiddenmeer op vrijdag 1 juni in de laatste (thuis)wedstrijd tegen Arsenal genoeg aan 1 punt om de derde plaats veilig te stellen en Breukelen op de valreep te passeren op de ranglijst. De minst gepasseerde verdediging is Wartburgia geworden omdat zij dit weekend slechts 1 tegendoelpunt incasseerden tegen AS80 (en wij 1 van De Dijk). De verdediging van GeuzenMiddenmeer wordt hierdoor nummer 2 met minimaal 1 doelpunt meer tegen dan Wartburgia.