Onbekend

SC Buitenveldert 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (0-3) 1-3
Zaterdag 9 februari 2019

door Cees Neering

De veteranen van GeuzenMiddenmeer hebben afgelopen zaterdag in Buitenveldert met 1-3 gewonnen van de gelijknamige club. In een niet al te beste wedstrijd ging GeuzenMiddenmeer vooral in de eerste helft uitstekend met de weerselementen om en stelde het de overwinning veilig dankzij twee doelpunten van André Hop en een van Frits Brinkman. Pas laat in de wedstrijd kon Buitenveldert door blunders in de verdediging via hun enige spits wat terug doen. De 1-3 eindstand gaf de krachtsverhouding prima weer.

Fietsen tegen de storm in

Cees Neering had al een natte rug toen hij op het fietspad bij de Berlagebrug voor het rode stoplicht wachtte en opeens achter hem een bekende stem hoorde klinken: “Hé, jij fiets eens even lekker door”. In zijn ooghoek doken Jeroen van der Meer en Jörgen Rietveld op, die net als hij, samen hadden besloten het stormachtige weer op de fiets te trotseren. Vooral ter hoogte van de Zuidas met zijn torenhoge flatgebouwen kregen de mannen het flink voor de kiezen. De windvlagen waren zo heftig dat het trio op de Parnasusweg bijna tot stilstand kwam. Al hijgend en puffend opperden Jörgen en Jeroen te hopen dat ze niet gelijk aan de wedstrijd hoefden te beginnen. “Misschien kunnen we de laatste tien minuten meedoen” klonk het eensgezind.

Platgetrapt plastic

Het tweede kunstgrasveld van Buitenveldert had zaterdag een erbarmelijke en trieste aanblik. De platgetrapte grassprieten lagen als plastic deken over de rubberen korrels en gaven je niet echt het gevoel dat je op een voetbalveld stond. De vier hoekvlaggen leken gesneuveld te zijn onder de druk van een grote vrachtwagen en lagen door de spiraal in de paal vrijwel plat op het veld. Ook de wedstrijdbal paste met zijn rubbergrauwe sluier prima in het desolate plaatje. Vanwege de harde windscheuten moest bij enkele corners, of de bal, of de hoekvlag, worden vastgehouden.

Geweldige start

De bezoekers kenden een geweldige start en gingen verrassend goed met de weersomstandigheden om. Vooral op links had het in Jeroen van der Meer een uitstekende breker en opbouwende speler, maar ook aan Jörgen Rietveld was niet af te zien dat hij er al een pittige fietsreis op had zitten. Jap Verburg en Jeroen van der Meer konden elkaar op links goed vinden en stonden samen aan de start van vele aanvallen over die vleugel. Gesterkt door de wind in de rug speelde bijna de hele eerste helft, op een enkele ongevaarlijke tegenstoot na, volledig af op de helft van Buitenveldert. Met de afronding ging het wat minder, want menige kans ging verloren. André Hop had beslist moeten scoren toen hij door Jap Verburg de diepte in werd gestuurd en Jap verburg zelf zag een venijnig schot maar net over de lat achter het doel verdwijnen. In de zesde minuut was het wel raak. Dit keer zette Jeroen de Roo op rechts goed door en bediende André Hop op maat. Vrij en ongehinderd schoot de spits de bal met een boogschot in het doel.

Pittige duels

Jap Verburg en Jeroen van der Meer hadden het nogal eens aan de stok met de rechtshalf van Buitenveldert en dat leverde op zijn tijd pittige duels op. Een van de vele overtredingen, dit keer ging Jeroen van der Meer onderuit, werd bestraft met een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Gebroederlijk stonden André Hop en Frits Brinkman naast elkaar en met de nodige precisie schoot de eerstgenoemde de bal met een krul langs de keeper in het doel. André Hop kreeg nog wat meer kansen en had beslist moeten scoren toen hij door een van de Buitenveldertse verdedigers vrij voor de keeper werd gezet. Uit een korte corner genomen door Jeroen de Roo richting Frits Brinkman kwam het derde doelpunt voort. Met het zwabberende indraaiende schot had de keeper van Buitenveldert de nodige moeite, waardoor deze via zijn vuist in het doel verdween. Kort voor rust creëerde Jeroen de Roo zijn eigen kans en zag tot zijn ongenoegen dat zijn schot op de paal belandde.

Geen speech

3-0 voor bij rust was voor coacht Roel Koelman, die er vorige week niet bij was, geen reden de mannen ernstig toe te spreken. Met de belabberde tweede helft van vorige week nog in het achterhoofd had hij dat beslist wel moeten doen. Nu werd er over en weer wat gedold en moest Alfred Niehaus het ongelden, omdat hij “flets” zou spelen. Ook gingen er nogal wat schunnige opmerkingen in de rondte over de tattoo van Jeroen de Roo.

Verdedigersfout

De tweede helft verliep net zo desastreus als die van vorige week met het verschil dat Buitenveldert dankzij wat slordigheden in de verdediging wel kon tegenscoren. In het begin moest de keeper van Buitenveldert nog wat reddingen verrichten, maar naarmate de wedstrijd vorderde hoefde hij nauwelijks nog in actie te komen. Enige noemenswaardige aanval aan GeuzenMiddenmeer zijde was de afzwaaiende kopbal van Jörgen Rietveld op aangeven van Jeroen de Roo. Een kwartier voor tijd leek een aanval van Buitenveldert opnieuw op niks uit te lopen. Wim de Hair verzuimde echter de bal op tijd te passen en ook Ronald Suerink had de bal moeten wegrossen. Via een interceptie kon een van de tegenstanders de bal veroveren en voorgeven op de vrijstaande spits met nummer 14. Van een meter of twee afstand kopte hij hard raak 1-3. Keeper kees Steeman voorkwam in een volgende aanval erger door een harde schuiver met een fraaie duik onschadelijk te maken. Hij verhinderde daarmee de aansluittreffer en een mogelijk moeilijk slot van de wedstrijd.

Jaarlijks rondje Shintaro Nagaoka

Shintaro Nagaoka vierde vrijdag zijn verjaardag en had wat extra geld meegenomen voor een rondje. Met twee kannen bier en wat drankjes voor de niet bierdrinkers verscheen hij in de opening van de kleedkamer. Nog maar net binnen en al druk glazen vullend galmde zijn naam melodieus door de kleedkamer “Shintaro o o o o”.

Met de 1-3 overwinning op Buitenveldert was iedereen content, al had er beslist meer ingezeten. Vooral in de eerste helft bleven teveel kansen onbenut. In een soort kinderhoekje omgeven door gefiguurzaagde houten bosjes ging het feest nog even door.Tot 18:00 uur stipt, aldus een van de vrijwilligers van Buitenveldert. Bij vertrek kreeg Mustapha Mouzouni wat opmerkingen over zijn Bob Dylan T shirt en dus kregen de nog aanwezige Buitenveldertse veteranen les over zijn o zo geadoreerde zanger.