Gerard Oliemans

Accommodatie

Onbekend

HSV69 45+1 - GeuzenMiddenmeer 45+2 (4-1) 7-1

GeuzenMiddenmeer begon het seizoen met twee klinkende overwinningen op Buitenveldert en Buiksloot. Die resultaten en het vertoonde spel gaven de Watergraafmeerders de overtuiging dat het dit seizoen wel eens wat kon worden. Vorige week zaterdag werd er niet gespeeld vanwege een snipperdag van Wartburgia, maar vandaag stond de wedstrijd tegen het onvoorspelbare HSV’69 in de Hoef op het programma. Aan de hooggespannen verwachtingen konden de bezoekers niet voldoen. HSV’69 gaf een lesje in effectiviteit, viriliteit en teamspirit en stuurde de Amsterdamse tegenstander ontgoocheld met een 7-1 nederlaag naar huis.

Ideale opstelling

Juist op tijd keerden Teun Lagas, Jörgen Rietveld en Jeroen van der Meer terug in het elftal en kon aanvoerder Frits Brinkman zijn ideale opstelling presenteren. Dat ging ten koste van spits André Hop, die de voorgaande twee wedstrijden wel had gespeeld. Maar, of het nou een jetlag, oktoberfestlag, voetbalquizlag, of een Alpes françaiseslag was de heren brachten niet wat er van hen verwacht werd. Oké, de eerste aanval van de wedstrijd was er nog een om door een ringetje te halen. Jörgen Rietveld stoomde op rechts op zette de bal voor op Jeroen de Roo die op zijn beurt de vrijstaande Jeroen van der Meer in stelling bracht. Terwijl Jeroen van der Meer alle tijd had de bal voor zijn goede voet te leggen schoot hij te gehaast en te zacht op doel. Bij die ene aanval bleef het steken. Hoe het wel moest toonde de nummer 12 van HSV’69 in de aanval die erop volgde. In zijn eentje liep hij van eigen helft alle verdedigers van GeuzenMiddenmeer eruit en beëindigde hij zijn rush met een onhoudbaar hard schot, waarop keeper Kees Steeman geen antwoord had.

Falen

Na het doelpunt volgde een fase waarin GeuzenMiddenmeer de boel recht had kunnen trekken. Eerst stuurde Teun Lagas Jeroen van der Meer diep, die niet verder kwam dan een zwalkend schot. Alfred Niehaus kreeg in de mangel bij drie lange verdedigers op het juiste moment een zetje, waardoor hij de bal uit een corner van aanvoerder Frits Brinkman alleen nog over kon koppen en de aanvoerder zelf faalde tot twee keer toe toen hij in ideale positie de bal uit een vrije trap eerst tegen de muur en later naast het doel schoot (foto’s). De aanleiding van de tweede vrije trap was een smerige overtreding op Jörgen Rietveld met een terechte gele kaart en tijdstraf voor de dader.

Overtal

GeuzenMiddenmeer profiteerde niet van de overtal situatie. Sterker nog doelman Kees Steeman deelde in de malheur door een houdbaar schot van de nummer 9 van HSV’69 in zijn eigen doel te grobbelen. Inspelend op de actualiteit werd er gelijk “Belgische tafrelen en matchfixing” geroepen.Terwijl Jeroen de Roo aan de overzijde van het veld met forse middelen het leven zuur werd gemaakt liet Ronald Suerink zich, door de kleinste HSV veteraan, met een ferme schouderduw opzij zetten. Terwijl hij wachtte op het fluitje van de leidsman ging het spel door en verdween de bal opnieuw via de nummer 12 in het doel 3-0.

Hoop

Heel even koesterde GeuzenMiddenmeer de hoop op een goed resultaat toen Frits Brinkman de bal uit een corner van Jeroen de Roo via een verdediger in het doel schoot, maar nog geen acht minuten later kwam de genadeklap. Een inworp op links werd door een HSV-er onderschept met als gevolg dat de nummer 7 op links vrij kon opstomen en zijn voorzet rondde de spits met nummer 9 frank en vrij doeltreffend af.

Peptalk

Coach Roel Koelman probeerde met een peptalk in de rust de mannen zover te krijgen er toch voor te gaan de tweede helft. 4-1 achter is overbrugbaar en ons veldspel doet niet onder en is misschien wel beter dan dat van HSV. Om voorin meer druk te zetten werd besloten om met drie spitsen te gaan spelen met André Hop op rechts en Jeroen de Roo centraal in het midden.

Evenwicht

De partijen begonnen gelijkwaardig aan de tweede helft met een licht voordeel voor de bezoekers. Jap verburg koud in het veld mocht aanleggen voor een schot en ook Ton Cusell en Frits Brinkman probeerden het keer vanuit de tweede lijn. Niet echt overtuigend, want de keeper hoefde geen een keer in actie te komen. Kees Steeman daarentegen aan de andere kant wel en met wat safes voorkwam de kleine doelman erger. Nadat Jeroen de Roo de bal uit een voorzet van Jap Verburg over had gekopt, kenterde de wedstrijd.

Geel

Bij een derde opeenvolgende overtreding van Ton Cusell kon de middenvelder met geel op zak tien minuten in de dug-out afkoelen. De eerstvolgende aanval benutte HSV het overtal al gelijk door opnieuw via de counter te scoren. Het spel van de Amsterdammers mistte overtuiging, zelfs uit corners konden de bezoekers geen gevaar stichten. HSV daarentegen ging vrolijk verder op de ingeslagen weg en scoorde opnieuw uit een snelle aanval met in de hoofdrol de nummer 12 die een prima voorzet gaf op zijn mee opgekomen spits met nummer 9 die eenvoudig afrondde. Guido kerkhof probeerde niet veel later zijn dravende tegenstander binnen het strafschopgebied van het scoren af te houden en liep hem op de hakken met een penalty tot gevolg. In eerste instantie stopte keeper Kees Steeman de ingeschoten bal, maar op de rebound van de nummer 10 was hij kansloos.

De laatste aanval van GeuzenMiddenmeer was tekenend voor de hele middag. Goed doorzetten van Guido kerkhof op rechts met een onhandige voorzet op Jörgen Rietveld belandde ondanks dat voor de voeten van André Hop. De topscorer joeg de bal ongecontroleerd over het doel.

Belangrijkere zaken

De 7-1 nederlaag hakte er flink in en zette de boel even op scherp. Toch was er mede door het subtropische weer al snel vrede met het resultaat. “Dit is zoals wij voetballen en ja, stel we waren wel met André begonnen….hadden we dan een beter resultaat bereikt?”. Tussen de ongeïnteresseerde herkauwende koeien en grazende schapen kwamen de mannen snel tot rust en ging het op de zonovergoten plek achter de kantine weer over belangrijkere zaken, zoals de opstelling van oranje en het aanstaande kleinkind van Ton Cusell. “Mijn oudste kleinkind is pas 19” grapte Ton.