tel. 075-6287956

C.V.V. Blauw Wit W 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (3-0) 6-0

zaterdag 19 februari 2022

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer is op sportpark West Knollendam pijnlijk onderuitgegaan tegen Blauw Wit W. Binnen een minuut keken de Amsterdammers al tegen een 1-0 achterstand aan. Een fikse klap die de bezoekers in de wedstrijd niet meer te boven kwamen. Het verschil tussen beide teams bleek afgelopen zaterdag enorm groot. Het jeugdige Blauw Wit W haalde gelukkig veel te weinig rendement uit het grote leeftijds- en krachtsverschil. Opvallend, de twee overige treffers in de eerste en de drie in de tweede helft vielen in slechts twee minuten.

Blauw Wit

Zeg je tegen een Mokumer Blauw Wit, dan gaan gelijk de gedachten richting de club die vroeger in dat fraaie stadion op het Stadionplein speelde tegenover het huidige Olympisch Stadion. Daar waar je later een croquetje trok bij automatiek Febo voor, of na één van de Europacupwedstrijden van Ajax, of thuiswedstrijden van F.C. Amsterdam. En wie herinnert zich niet de yell “alabimba, alabimba, Blauw Wit, Blauw Wit, Blauw Wit, de club waar pit in zit! Maar goed de wedstrijd van vandaag ging tegen het Christelijke Blauw Wit in West Knollendam, gelegen in een desolate uithoek tussen Wormerveer en Krommenie. De halfronde met golfplaten bedekte loodsen naast de kleedkamers riepen gelijk herinneringen op aan de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. “Zouden ze hier vast gezeten hebben?” Vroeg Frits Brinkman zich hardop af.

Eunice

Storm Eunice hakte er bij GeuzenMiddenmeer flink in. Buiten de reguliere afmeldingen van Ton Cusell, Kees Steeman, André Hop en Yves Groenewoud kwamen er last minute nog twee afmeldingen bij. Beoogd doelman Jeroen van der Meer vertrok naar Schiphol om zijn dochter van een door de storm vertraagde vlucht op te halen en Herbert Dorhout zat in Groningen vast, omdat er geen treinen naar Amsterdam reden. Aan Jap Verburg de ondankbare taak om rap twee veteranen uit het eerste op te roepen. Delano Lobman en Frank Affolter hapten toe. Die laatste moest wel, omdat Wim de Hair tijdens een botsing met hem op de donderdagse trainging wat ongelukkig op zijn rug terecht was gekomen en vanwege een lichte rugkwetsuur liever niet wilde spelen. Jörgen Rietveld besloot ondanks zijn ribblessure het wel te proberen en beloofde aan zichzelf elke vorm van een ongecontroleerd fysiek duel uit de weg te gaan. Tegen Wim de Hair die noodgedwongen toch startte, “ja Wim, wij vormen samen de rugridders”.

Even wachten

Ronald Suerink en Guido Kerkhof hadden al aangekondigd iets vertraagd te zijn en Jap Verburg regelde met scheidsrechter Bauke ten Cate een latere aanvangstijd. “We beginnen vijf minuten later”,vertelde hij zijn medespelers. Hij had echter niet verwacht dat de scheidsrechter koppen ging tellen en als snel tot elf kwam. Daarin meegeteld de licht geblesseerde Wim de Hair en vaste reserve Henk Prins, die de avond ervoor nog stormachtig had geborreld en geproost op de verjaardag van zijn broer Hans .Geheel overrompeld door de beslissing van scheidsrechter ten Cate begon GeuzenMiddenmeer aan de wedstrijd en nog voordat iedereen erop was ingesteld stond het al 1-0. Een snelle counter over rechts met een strakke pass op een diepgaande Blauw Witter die vervolgens de weifelende doelman Delano Lobman met een fraai schot kansloos liet.

Energie

Het verschil in energieniveau tussen beide teams was enorm. Had een GeuzenMiddenmeerder op het middenveld de bal, dan werd die in een oogwenk door drie jeugdige Blauw Witters ingesloten. Het was daardoor bijna onmogelijk de bal in bezit te houden, laat staan rustig te passen. Aanvaller Jörgen Rietveld en voorste middenvelder Jeroen de Roo konden niet echt profiteren van hun snelheid. Er was steeds een Blauw Witter die ze met gemak weer inhaalde, waardoor de angel uit het aanvalsspel van GeuzenMiddenmeer werd gehaald.

Ondanks alles hielden de Amsterdammers goed stand. Ausputzer Frits Brinkman leidde zijn verdediging uitstekend en liet die gedisciplineerd op buitenspel spelen. Soms lukte dat niet en werd er meestal onterecht een pittig woordje gewisseld met grensrechter Cees Neering.

In de 20e minuut breidde Blauw Wit de voorsprong uit. In een tijdsbestek van twee minuten scoorden Blauw Witters twee keer uit een snelle counter, waarbij één keer de buitenspelval niet klopte. Tegen de vele aanvallen en corners van Blauw Wit kon GeuzenMiddenmeer nauwelijks iets tegenoverstellen en was er al een keer sprake van dan trok de keeper de bal als een magneet aan.

Niet slecht

Coach Mustapha Mouzouni vertelde in de theepauze dat het best goed ging. Hij had ook wel door dat het leeftijdsverschil te groot was om een beter resultaat te halen. Volgens de spelersopgaaf voldeden twee veteranen niet aan de minimale leeftijdseis van 40 jaar en was het team van Blauw Wit W over de hele linie behoorlijk jonger. Eigenlijk diep triest en onsportief dat je toch in de 45+ competitie gaat spelen en voor de echte 45-plusser het voetbalplezier vergald. Teun Lagas: “Toen wij al op onze brommertjes scheurden, moesten zij nog geboren worden”.

Moed

Uit de opmerking van de coach putte de Amsterdammers moed. Ze speelden de tweede helft niet eens slecht en creëerden zelfs een paar kansen. Het eerste schot op doel was een verzwakt schot van Jeroen de Roo rond de 74e minuut. Coach Mustapha Mouzouni putte er moed uit en had niet verwacht dat na dat schot en zijn positieve opmerking over het wedstrijdverloop twee noodlottige minuten zouden aanbreken. In twee minuten tijd wist Blauw Wit drie keer te scoren, waarvan één keer uit een afstandsschot van leeftijdgenoot Bertus Spanjersberg.

Bij de 6-0 voorsprong liet Blauw Wit de teugels wat vieren. Het gaf de bezoekers meer ruimte en er volgden twee aanvallen op rij. Alfred Niehaus zette de fraaiste aanval op. Hij combineerde met Jeroen de Roo net zo lang, tot de Roo vanaf rechts een precisie voorzet kon geven op de mee opgekomen spits Jörgen Rietveld. Het was de ultieme kans om die vervloekte nul van het scorebord te krijgen, maar het lukte de spits niet om doeltreffend af te ronden. Even daarvoor had hij een moeilijkere kans en ook die kon de “gemankeerde” aanvaller niet benutten.

Storm

Na de wedstrijd ging het in de kleedkamer eigenlijk niet meer over de eigen prestaties, maar meer over de schade die Eunice had aangebracht. De grotere woning van Teun Lagas kwam voorbij en het aantal vierkante meters, maar ook de duif die door een slechtvalk half verorberd in de tuin van Simon Pen was achtergebleven. Terwijl de ene helft van het team de kantine nog droog bereikte, kreeg de tweede late helft met alle rokers een enorme plens regen over zich heen en ach, dat kon er ook nog wel bij. In de kantine werd nog gezellig doorgepraat en de pijnlijke nederlaag afgedaan als onderdeel van het verouderingsproces.