tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – Muiderberg 45+1 (1-4) 2-4
Zaterdag 1 april 2023

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft het perspectief op een fatsoenlijke rangschikking verder zien vertroebelen. Een week na de flinke oorwassing uit bij SV Diemen waren de Amsterdammers niet opgewassen tegen de zandhazen uit Muiderberg 2-4. GeuzenMiddenmeer liet het de eerste helft volledig afweten en het slechte veldspel gaf vooral rechterspits Louis van Muiderberg vleugels. Met een onvervalste hattrick nam de draaikont de meeste doelpunten voor zijn rekening. De tweede helft herstelde de thuisploeg zich en waren de verhoudingen als vanouds, maar dat overwicht leverde niet meer op dan een doelpunt uit een penalty, binnengeschoten door André Hop.

Enthousiasme

Muiderberg staat bekend als de tegenstander waar wat tegen te halen valt. Met de 3-0 thuisoverwinning van de najaarscompetitie nog redelijk vers in het geheugen was het enthousiasme om te mogen spelen groot. Woensdag leek het erop dat GeuzenMiddenmeer met alleen de afmelding van Jörgen Rietveld met 17 man zou starten, maar vrijdag kwamen er last minute afmeldingen binnen van Yves Groenewoud en Simon Pen. Gelukkig kon coach Mustapha weer beschikken over Herbert Dorhout (een helft) en Alfred Niehaus (een kwartier). Om de puzzel voor de coach nog wat makkelijker te maken kondigde Ton Cusell aan alleen de eerste helft te kunnen spelen en nam Wim de Hair liefst helemaal niet deel aan het spel.

Op instigatie van aanvoerder Frits Brinkman regelde Wim de Hair vrijdag dat de wedstrijd werd verplaatst van veld vier gras naar veld twee kunstgras. Dankzij zijn actie kon de wedstrijd zaterdag doorgaan en viel de 1 aprilgrap van Kees Zijp “jullie wedstrijd is afgelast” volledig in het water.

Onherkenbaar

GeuzenMiddenmeer begon onherkenbaar aan de wedstrijd. Veel veteranen speelden als angsthazen en verspeelden constant knullig de bal. Door dat balverlies ontstonden er enorme gaten op het middenveld die niemand kon dicht lopen. De gelouterde defensie zag zich overlopen en vooral Muiderbergspits Louis maakte slim gebruik van de enorme ruimte die hem werd geboden. Bal aannemen, van je man draaien en op volle snelheid opstuiven richting het doel van GeuzenMiddenmeer. Een van de counters leverde Muiderberg een corner op en spits Louis kopte de bal uit die corner onhoudbaar in het doel. Op de treffer volgde een plaagstootje van GeuzenMiddenmeer waarbij Ton Cusell de bal van rand strafschopgebied hard naast schoot. Daarna profiteerde Muiderberg twee keer van knullig balverlies bij GeuzenMiddenmeer. De perfect uitgevoerde counters die volgden leverden twee fraaie doelpunten op. De 0-3 achterstand kwam hard aan en zette de onderlinge verhoudingen bij de Amsterdamse ploeg op scherp. Het gejammer en gefit droeg niet bij aan een goede teamspirit. Ondanks dat het niet liep lukte het GeuzenMiddenmeer toch na een half uur spelen te scoren. Ton Cusell stuurde Jeroen de Veldridder de diepte in die met een fraai schot de keeper kansloos liet. Twee minuten later was de vreugde over de treffer en de hoop op een goed resultaat alweer verkeken toen Louis de bal van afstand over keeper Kees Steeman in het doel schoot. Ton Cusell probeerde in de 45e minuut dat kunstje na te doen, maar schoot hard over het doel.

Evenwicht

Na de rust kwam GeuzenMiddenmeer evenwichtiger uit de startblokken. De komst van Alfred Niehaus op het Middenveld en het doorschuiven van Frits Brinkman deed de Amsterdamse ploeg goed. Spelers die de eerste helft geen knip voor de neus waard waren, speelden opeens met vertrouwen en Muiderberg werd vastgezet op eigen helft. Wat ontbrak bij de thuisploeg was scorend vermogen, want er waren op zijn tijd best kansen om de achterstand te verkleinen. Hulp kregen de Amsterdammers van een van de seniore Muiderbergers die onbehulpzaam met zijn handen een voorzet van richting veranderde. De toegekende penalty schoot André Hop gedecideerd in het doel.

GeuzenMiddenmeer zette door, maar had de pech dat Jeroen de Veldridder de bal op aangeven van André Hop op de paal kopte en André Hop de bal op zijn beurt op aangeven van Jeroen de Veldridder de bal snoeihard over het doel schoot. Hetzelfde gold voor Teun Lagas die zijn treffer in de laatste minuut werd vanwege buitenspel zag worden afgekeurd.

Alfred Niehaus en Herbert Dorhout verdienden na de wedstrijd een pluim. Beide mannen stonden, gedwongen door de situatie, veel langer dan gewenst op het veld.

Moeilijk?

Vanuit Den Haag sloeg Simon Pen de spijker op zijn kop met zijn appje: “het moeilijke van een makkelijke tegenstander is om een zwakke tegenstander slecht te laten spelen”. Dat credo moeten de veteranen van Muiderberg vast gehanteerd hebben bij het begin van de wedstrijd, want wat speelde GeuzenMiddenmeer de eerste helft ongelofelijk slecht. Gelukkig kunnen de Amsterdammers terugkijken op een goede tweede helft en dat geeft hoop op een betere toekomst.

Toekomst

Die toekomst kwam tijdens het rondetafelgesprek aan de orde. Frits Brinkman wilde van eenieder weten, of die het volgend seizoen nog doorging en zo ja, onder welke voorwaarden. Henk Prins gaat in ieder geval door, want die wil zijn halve eeuw volmaken.

Na de inventarisatie werd het weer ouderwets gezellig in de kantine. Eerst ontstond een hele discussie over de betekenis van “mss”, wat in WhatsApp jargon staat voor de afkorting van misschien. Daarna ging het illustere gezelschap over op kennisvragen, zoals die van de echte namen van artiesten als Gary Glitter, Elton John en Freddie Mercury. Vervolgens kwam de omgang met neurodivergente vrouwen ter sprake en als laatste onderwerp de Nederlandse militairen die onder Duits commando zouden worden geplaatst. Kortom de verloren wedstrijd werd al snel bijzaak en met het volop vloeiende gele goud bleef het nog lang gezellig in de kantine van GeuzenMiddenmeer.