tel. 0299-640779

Wherevogels 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (1-0) 3-0
zaterdag 7 oktober 2023

door Cees Neering

Nog geen week, nadat de ongeslagen thuisstatus sneuvelde, ging die er voor uitwedstrijden bij GeuzenMiddenmeer ook aan. Op sportpark Purmerbuurt waren de Amsterdammers niet opgewassen tegen Wherevogels. De Purmerenders hadden in elke linie wel een veteraan die net wat extra’s kon brengen. In de voorhoede was dat de “jonge” spits Raily Reenis die verdeeld over twee wedstrijdhelften drie doelpunten voor zijn rekening nam.

Jeugd ontbreekt

Nog steeds zijn de jongste veteranen vanwege blessures niet beschikbaar. Jeroen de Veldridder kampt aanhoudend met een onwillige kuit en Jörgen Rietveld liet eveneens verstek gaan. Verder ontbraken de langdurig geblesseerden: Alfred Niehaus en Yves Groenewoud. Ook Wim de Hair voelde zich niet fit genoeg om aan de wedstrijd deel te nemen. Tel daarbij op dat de jaartjes steeds meer gaan tellen nu Simon Pen, naast nestor Wim de Hair de tweede veteraan in het team is die de respectabele leeftijd van 70 jaar heeft bereikt. De wedstrijd tegen Wherevogels zou beslist een andere uitslag hebben gehad als de jeugd erbij was geweest. Het verjongde team van Wherevogels was fysiek duidelijk in het voordeel, al profiteerde het maar beperkt van het behoorlijke leeftijdsverschil.

Fiets

Keeper Kees Steeman, die afgelopen zomer nog naar Santiago de Compostella had gefietst, draaide zijn hand er niet voor om ook de 21 kilometer naar Purmerend op zijn twee rijksdaalders af te leggen. Warmgedraaid elimineerde hij in de derde minuut van de wedstrijd met een prima redding een gevaarlijk doelkans van Wherevogels. Het was enorm zuur voor de kleine doelman dat hij zes minuten later in de fout ging. Ausputzer Frits Brinkman liet op het commando “los” de bal lopen in de veronderstelling dat Kees Steeman die wel zou vangen, maar de doelman kreeg de bal niet onder controle en bediende ongelukkig de arglistige wachtende aanvaller Raily Reenis van Wherevogels. De doorstuiterende bal hoefde de spits alleen nog te verlengen richting het verlaten doel, 1-0. Aanvallers kunnen drie kansen missen, maar als een keeper de fout ingaat, wordt hem dat, hoe goed hij de rest van de wedstrijd ook keept, altijd aangerekend. Liever had GeuzenMiddenmeer de brilstand bij rust bereikt, zeker, omdat het machteloos was in de aanval.

Krachteloos

De Amsterdammers putten geen kracht uit de door kees Steeman gestopte penalty, gegeven, omdat Danny Pieters kort ervoor zijn tegenstander met een sliding binnen het strafschopgebied onderuit had gegleden. Ook niet van de keer dat de doelman met een katachtige duik de bal van de voet van de kappende Raily Reenis afplukte.

Mooiste en enige betekenisvolle aanval etaleerde GeuzenMiddenmeer kort voor rust, na een geslaagd driehoekje stuurde Teun Lagas Danny Pieters de diepte in. Oog in oog met de keeper schoot de gretige Danny de bal gehaast naast het doel. Net als de nummer 13 van Wherevogels, die de penalty miste, ervoer Gerard kerkhof dat het identieke rugnummer wat bekend staat als ongeluksgetal, ook hem vandaag geen geluk bracht toen hij de bal vol in zijn gezicht geschoten kreeg. Gelukkig kon de rechtsback licht gehavend de wedstrijd vervolgen.

Goed uit de startblokken

Met Herbert Dorhout in de ploeg en Danny Pieters in een aanvallende rol kwam GeuzenMiddenmeer goed uit de startblokken. De meer naar voren spelende Ton Cusell pakte met een prima interceptie de bal van een tegenstander af en stuurde Danny Pieters gelijk de diepte in, die na een lange rush de keeper van Wherevogels met een matig schot niet echt in de problemen bracht. In nog geen twee minuten tijd gaf Wherevogels hun opponent de genadeklap. In de 54e minuut was dat uit een corner, waarbij de bal precies voor de voeten van de vrijgelaten Raily Reenis belandde die met een curved schot raak schoot. En in de 56e minuut deed de aanvaller dat bijna identiek bij een uit een counter toegespeelde bal. Invaller Henk Prins voorkwam erger door een ingeschoten bal uit een corner voor de lijn weg te trappen.

Vlak voor tijd werd Danny Pieters opnieuw de diepte ingestuurd, dit keer door Ronald Suerink, maar ook dit keer vond hij de keeper van Wherevogels op zijn weg. Kees Steeman voorkwam in de voorlaatste minuut met een reflex een grotere achterstand door een hard ingeschoten bal over de achterlijn te tikken.

Marianentrog

Natuurlijk was de sfeer door de 3-0 nederlaag wat beduusd na afloop, al hadden de meesten er wel vrede mee, zeker, omdat er de tweede helft meer in had gezeten. Over hoe diep je kan zinken werd de Marianentrog genoemd, met zijn 11 kilometer de diepste plek in de oceaan. Zover is het echter nog lang niet. Zo vertelde statisticus Guido Kerkhof na afloop dat dankzij het bij de Dijk veroverde punt de Amsterdammers op een verdienstelijke achtste plaats staan, met nog vier zwakkere broeders onder zich. Genoeg reden voor een gemoedelijke derde helft in de gezellige kantine van Wherevogels.