tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – OSV 45+1 (0-2) 0-4
Zaterdag 4 november 2023

door Cees Neering

Zonder ook maar één kans te creëren ging GeuzenMiddenmeer op eigen veld roemloos ten onder tegen het matig spelende OSV. Door een waslijst aan blessures en lastminute afmeldingen konden de Watergraafsmeerders slechts elf veteranen opstellen. Vrij onfortuinlijk kwam de thuisploeg, door mislukt uitverdedigen van doelman Kees Steeman, al in de 7e minuut op achterstand. Een enorme domper die de ploeg niet meer te boven kwam. Over de hele wedstrijd breidde OSV de voorsprong gestaag uit tot 0-4 en nam daardoor de volle winst van drie punten mee naar huis.

Blessureleed

In de kantine verscheen een “doorweekte” Herbert Dorhout in een niet op herftstbuien berekend kloffie. Tijdens de verwelkoming met een omhelzing grapte Frits Brinkman in de bestuurskamer tegen Kees Zijp en Jaap Kranstauber met een flinke knipoog: “ongelofelijk toch, daar moet ik nou mee spelen”.

Door de vele langdurige blessures en om persoonlijke redenen afwezigen, kon GeuzenMiddenmeer zaterdag beschikken over slechts twaalf spelers. Na drie weken afwezigheid vanwege een kuitblessure voelde Jeroen de Veldridder zich weer topfit. Met drie trainingen zonder klachten achter zich had de aanvallende middenvelder er weer enorm veel zin in. Kandidaat André Hop, ook op het lijstje, verdraaide bij het uitstappen uit zijn auto zijn rug en moest alsnog afhaken.

Onder de elf overgebleven veteranen was de stemming goed en iedereen vol goede moed om OSV vandaag eens een lesje te leren. De lifestyle-trend rond positief denken leek te zijn overgenomen uit het pas verschenen Asterix album “De Witte Iris”, maar had vooral te doen met de vele dramatische gebeurtenissen in de afgelopen weken.

De helden van de dag van verdediging naar aanval: Kees Steeman, Wouter van Bergen, Frits Brinkman, Jeroen van der Meer, Henk Prins, Jap verburg, Ronald Suerink, Simon Pen, Danny Pieters, Herbert Dorhout en Jeroen de Veldridder.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de wedstrijd verzamelden beide teams zich rond de middencirkel en werd een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan de veel te jong gestorven Sam van Grondelle.

Te vroege tegentreffer

Als je zelf niet in je sterkste opstelling kan spelen dan is het zaak een tegendoelpunt zo lang mogelijk te voorkomen. Des te langer het duurt voor je tegenstander kan scoren des te groter de kans dat je zelf met een positief resultaat het veld verlaat. Kees Steeman moet enorm gebaald hebben bij de eerste tegengoal, waarbij de doelman gigantisch in de fout ging. De keeper vroeg Ronald Suerink de bal terug te spelen, zodat die eenvoudig kon worden doorgetikt naar Jeroen van der Meer. Onfortuinlijk belandde de bal in de voeten van OSV spits Jack die het cadeautje niet aan zich voorbij liet gaan 0-1. Al na zeven minuten op achterstand en een tweede treffer nog geen tien minuten later, het leek op een “walk over” uit te draaien. Die tweede goal eveneens van spits Jack was een fraaie. Dit keer ging de bal van links naar rechts over de hele en kopte Jack de bal uit de indraaiende voorzet onhoudbaar hard in het doel. De spitsen van OSV voelden dat er meer in zat en waren veel te gretig met als gevolg dat twee van hun treffers vanwege buitenspel werden afgekeurd.

Panna

Na een half uur spelen hield Jeroen de Veldridder het voor gezien. Drie keer trainen is toch wat anders dan een wedstrijdje spelen en de kuitblessure speelde weer op. GeuzenMiddenmeer moest daardoor verder met tien man met als gevolg dat de thuisploeg nog nauwelijks over de middenlijn kwam. De positiviteit en het vertier moest daardoor vooral gezocht worden in individuele acties.

Eén daarvan was de ‘panna’ van Jap Verburg die zijn tegenstander Evert Blotevogel voor de dug-out voor schut zette. De middenvelder kon het hoongelach uit de GeuzenMiddenmeer dug-out wel waarderen en reageerde olijk. Keeper Kees Steeman voorkwam met twee waanzinnige acties een grotere achterstand. Eerst tikte hij laag bij de grond de bal bij de rechterpaal uit het doel en niet veel later met zijn vingertoppen uit de kruising. Twee keer kreeg de doelman assistentie van het houtwerk.

Van warm ligbed naar waterkoud veld

Nog maar net geland op Schiphol verscheen er op de gsm van Ton Cusell een alarmerend berichtje van aanvoerder Frits Brinkman. In dat WhatsApp berichtje stond het verzoek om bij thuiskomst de voetbaltas in te pakken en door te sjezen naar sportpark Voorland. De aanvoerder hoopte erop dat Ton Cusell op tijd zou arriveren voor de tweede helft en wilde beslist niet op het aanbod van de aanvoerder Daniel Veldhuis van OSV ingaan om een wissel uit te lenen. “Dan nog liever met tien man de wedstrijd uitspelen”… opperde Frits Brinkman.

Tot grote opluchting kwam Ton Cusell in de rust “gebruind” aangesneld en dat konden zijn teamgenoten enorm waarderen. De focus ging nu vooral naar de pijntjes en al walmend sprayde Frits Brinkman de hamstring van Jeroen van der Meer in het ballenhok in.

Bedenkelijk niveau

Het spelpeil zakte in de tweede wedstrijdhelft naar een bedenkelijk niveau. OSV bleef de bal maar rond tikken en het ontbrak de bezoekers aan creativiteit om het de verdediging van GeuzenMiddenmeer echt lastig te maken. Korte corners genoeg, maar daar kwam niet veel uit. In de 55e minuut ging Jap Verburg bij het uitverdedigen in de fout. Hij passeerde zijn man, maar draaide daarna weer om richting eigen doel. Met zijn driedubbele snelheid onderschepte spits Jack de bal om deze vervolgens getoucheerd door Frits Brinkman in het doel te schieten. Daarna ontstond er een soort pad stelling. GeuzenMiddenmeer wilde wel, maar kon niet en OSV bleef de bal maar doelloos heen en weer tikken en profiteerde pas laat in de tweede helft van een cruciale verdedigingsfout 0-4.

Aanvoerder Daniel Veldhuis, inmiddels grensrechter, had het koud en vroeg, vanwege het bedroevende veldspel en de invallende duisternis, aan de scheidsrechter de wedstrijd te beëindigen.

Geen spits

Interim spits Herbert Dorhout had een baaldag. “Voor mijn team ben ik in de spits gaan spelen, maar het is niet echt een positie waar ik uit de verf kom”. Ton Cusell bekende dat hij de afgelopen weken te veel geluierd had om vandaag iets extra’s te kunnen brengen. “Zon, bier en lekker eten, daarmee is mijn conditie flink achteruitgegaan en dat kon ik op het veld merken”. In de kantine werd de wedstrijd al snel vergeten. Frits Brinkman, anders niet te pruimen na een nederlaag, keek relativerend door de gebeurtenissen van de afgelopen weken, heel anders tegen het resultaat aan.

Olijk vervolgden de mannen hun derde ronde en kreeg Cees Neering, terwijl hij een tafel verder Jack de medaille “player of the match” omhing de vraag of hij de topscores wel goed bijhield, doelend op die ene en enige treffer van Jap Verburg in de eerste wedstrijd van het seizoen.