tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – Kadoelen 45+1 (1-2) 1-3
Zaterdag 16 maart 2024

door Cees Neering

Tegen koploper Kadoelen kon GeuzenMiddenmeer afgelopen zaterdag vooral op een uitstekende eerste helft terugkijken. Al na twaalf minuten spelen openden de Watergraafsmeerders de score met een fraai doelpunt van Pedro de Oliveira op aangeven van Fred Pasman. De overrompelde bezoekers uit Amsterdam Noord hadden duidelijk op een “walk over” gerekend en kwamen ondanks hun klasse maar moeilijk in hun spel en dat uitte zich vooral in verbale opmerkingen richting scheidsrechter. Na een goed half uur spelen liep de spits van Kadoelen, ondanks flink shirtje trekken, Jan Steman eruit en rondde beheerst af. Zes minuten later kwam Kadoelen op voorsprong via een intikker bij de tweede paal en die voorsprong gaven de gasten niet meer uit handen.

Mazzel

In het leven moet je soms een dosis mazzel hebben. Vrijdagochtend zag het er nog naar uit dat de 45+2 veteranen de wedstrijd met de koploper met net aan elf spelers, plus een reserve indien echt nodig, zouden moeten bestrijden tot de wedstrijd van de 45+1 werd gecanceld. Annabelle Hinam regelde prompt de veldwissel van gras naar kunstgras en Jap Verburg kreeg net als vorige week de meer dan dankbare taak extra spelers te charteren en dat lukte de linkshalf prima.

De beginopstelling: op doel Jeroen van der Meer, achter Guido Kerkhof, Jan Steman, Ronald Suerink en Wouter van Bergen, in het midden Fred Pasman, Pedro de Oliveira, Eddie ten Brink en Simon Pen en in de voorhoede Jeroen de Veldridder en Ton Cusell.

Spiegelen

Voetballers spiegelen zich ongeacht hun leeftijd maar wat graag aan hun idolen in het betaald voetbal. Je zou haast denken dat het om die reden zo slecht gaat met de veteranen van de 45+2, want het gros spiegelt zich aan de vedetten van Ajax. Toch stonden er twee veteranen op het veld die hun hoofd fier omhoog kunnen houden, omdat hun cluppie het wel goed doet. Guido Kerkhof kan als supporter en oud-speler van NEC niet anders dan enorm trots zijn met het bereiken van de bekerfinale en Jeroen de Veldridder kon zijn geluk niet op nadat FC Groningen de Graafschap vrijdagavond met 4-2 naar huis had gestuurd. Zouden Danny Pieters (Fortuna Sittard) en Jörgen Rietveld (PSV) ook hebben meegedaan dan was dat zeker het spelniveau van de Watergraafsmeerders ten goede gekomen. Guido Kerkhof verraste iedereen in de WhatsApp groep met de aankondiging dat hij al om 19 uur zijn bed in zou duiken en ging dromen van een overwinning, waarbij de door beide teams behaalde punten uit het verleden omgewisseld zouden worden en dus GeuzenMiddenmeer gelijk de koppositie zou bezorgen.

Hard werken

Tegen een technisch vaardige koploper als Kadoelen is het hard werken om tot een goed resultaat te komen. Van meet af aan joegen de GeuzenMiddenmeerders de tegenstander op en daar had Kadoelen het best lastig mee. Zeker het eerste half uur had GeuzenMiddenmeer de beste kansen en de mogelijkheid Kadoelen flink de oren te wassen. Fred Pasman vond na zeven minuten de keeper nog op zijn weg, maar stond vijf minuten later wel aan de basis van de openingstreffer. Een inworp van Guido Kerkhof op de middenvelder leek in eerste instantie een prooi voor een Kadoeler, maar die leverde de bal weer in bij de gretige Fred Pasman. Uit zijn voorzet kon Pedro de Oliveira raakschieten. De achterstand kwam voor de koploper onverwachts en in plaats van de mouwen op te stropen begonnen de Kadoelers steeds meer te zaniken. Ze dachten net als in de heenwedstrijd goedkoop op gelijke hoogte te kunnen komen door een handsbal in het strafschopgebied. Libero Jan Steman, die zijn armen strak langs zijn lichaam hield, kon de van een meter afstand afgevuurde bal niet ontwijken, De bal veranderde amper van richting en een penalty paste in die situatie niet volgens de spelregels en werd ondanks protesten ook niet gegeven. Er volgden nog wat schoten van GeuzenMiddenmeer vanuit de tweede lijn, waarbij die van Jeroen de Veldridder maar net over de kruising van het doel wegdraaide, net als die van Eddie ten Brink. Een tweede schot van Jeroen de Veldridder tikte de keeper van Kadoelen met veel moeite tot corner.

Gelijkmaker

Na een goed half uur spelen ging het toch mis. Eddie ten Brink schoot na een afgeslagen corner de bal in de rebound hard tegen een verdediger op die gelijk een razendsnelle counter inleidde. Jan Steman probeerde de spits van Kadoelen nog aan zijn shirt trekkend tegen te houden, maar kon daarmee niet voorkomen dat de Kadoeler doelman Jeroen van der Meer met een geplaatst schot kon passeren. Vijf minuten later nam Kadoelen afstand. Dit keer rukte hun rechtsbuiten op en uit zijn voorzet bij de tweede paal tikte de spits van Kadoelen zijn tweede treffer binnen.

Vlak voor rust soleerde Eddie ten Brink door de defensie van Kadoelen net zo lang tot hij een gaatje vond om de bal op doel te schieten. Zijn schot belandde recht in de handen van de doelman.

Minder puf

De frisheid uit de eerste helft ontbrak na rust bij GeuzenMiddenmeer, je zag duidelijk dat er minder puf in de ploeg zat. Er werd wel hard gewerkt, maar tot echte kansen kwam het niet. Grootste kans was voor Jeroen de Veldridder die op aangeven van Eddie ten Brink naast schoot. Doelman Jeroen van der Meer was attent bij een schot in de korte hoek, maar minder bij een indraaiende voorzet van rechts. De bal dwarrelde wat vreemd over de uitgestoken handen in het doel en werd voor de zekerheid alsnog binnengetikt.

Terras

Op het terras werd de wedstrijd uitgebreid geanalyseerd met als conclusie dat dit Kadoelen een maatje te groot was en daarmee de terechte koploper in de competitie. Ook waren er zorgen over hoe het nu verder moet met de 45+2 nu er steeds meer veteranen afvallen en er een te kleine basis overblijft. Als er niemand bijkomt zou dit zomaar het laatste seizoen kunnen zijn, tenzij er met de andere veteranen een soort wisselpoule kan worden geregeld. Een andere optie is om over te stappen naar de 7x7 competitie. Met enorm veel plichtsbesef bliezen Wim de Hair en Henk Prins de gesloten kantine nieuw leven in met een lange nazit samen met de Kadoelen veteranen tot gevolg.