tel. 020-4904560

ASV de Dijk 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (0-0) 1-1
Zaterdag 24 september 2023

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer is de competitie gestart met een verdienstelijk gelijkspel tegen de Dijk op sportpark Schellingwoude. Beide ploegen hielden elkaar lang in bedwang zonder noemenswaardige hoogtepunten. Geheel onverwacht en wat tegen de verhouding in kwam GeuzenMiddenmeer na rust via een fraai schot van Jap Verburg op aangeven van Ronald Suerink op voorsprong. Lange tijd leek het erop dat GeuzenMiddenmeer met drie punten huiswaarts zou keren tot zo een zeven minuten voor tijd de Dijk een corner mocht nemen. De snel genomen corner bracht de verdediging in verwarring en leverde de Dijk de verdiende gelijkmaker op.

Bezetting

Al de hele zomer zochten de veteranen 45+2 naar extra mankracht. Jörgen Rietveld, Alfred Niehaus en Yves Groenewoud hebben langdurige blessures en zijn voorlopig niet beschikbaar. Ook Guido Kerkhof sloot zich afgelopen maand bij dit trio aan en kan voorlopig niet in actie komen. Jeroen de Veldridder had al aangegeven vanwege zijn rooster er niet elke zaterdag te zijn. Zo bleven er nog maar dertien man over en dat is voor een veteranenteam veel te weinig. Zeker als je in acht neemt dat van die dertien er ook nog eens twee parttimers zijn. Sollicitanten om de gaten op te vullen waren er legio. Jeroen van der Meer kwam met zijn buurman op de proppen, een oud international met een fantastische interlandcarrière voor Mauritius. Wouter van Bergen appte over een vriend met stevig postuur en zelfs zijn zwager. Jap Verburg zag in trainingslid Guy Sadler een prima kandidaat en op het laatste moment kwam Herbert Dorhout met ene Danny op de proppen.

Ballotagecommissie

Nog voor de ontmoeting met de ballotagecommissie haakten de kandidaten stuk voor stuk weer af. De eerste moet te vaak werken op zaterdag, de tweede mocht niet van zijn vriendin, de derde trok zich terug en de vierde wilde de overstap van AFC niet maken. Alleen Danny, die al indruk had gemaakt tijdens het trainingspartijtje afgelopen donderdag, bleef over. Terwijl enkelen druk in de weer gingen met een snelle inschrijving als lid en het verzamelen van een tenue, meldde Danny dat hij vanwege een enkelblessure niet in actie kon komen. Het werd dus flink puzzelen en nadenken over de opstelling voor aanvoerder Frits Brinkman die met een 1-4-4-2 concept de tegenstander wilde bestrijden.

Kurkdroog

Het vrij nieuwe met kurk ingestrooide derde kunstgrasveld van de Dijk voelde zacht aan. Kurkdroog was het vanwege de herfstbuien zeker niet, maar de wedstrijd was dat beslist wel. Er gebeurde de eerste helft nauwelijks iets noemenswaardig. De enige kans van de Dijk ontstond uit een foute pass van Wouter van Bergen. Twee Dijkers kregen daardoor vrij spel, maar hadden niet het vernuft om ausputzer Frits Brinkman en keeper Kees Steeman uit te spelen, waardoor de bal knullig over de achterlijn verdween.

Aangepaste opstelling

In de rust werd besloten tenminste voor een gelijkspel te gaan en nog maar één spits tegenover de povere verdediging van de Dijk te zetten. Met een versterkt middenveld zou dat ene punt haalbaar moeten zijn. Tot ieders verbazing en tegen de verhouding in kwam GeuzenMiddenmeer op voorsprong. Frits Brinkman schoot de bal van ver perfect op de borst van de op rechts opgestoomde Ronald Suerink. De middenvelder zette direct voor richting hoofd van André Hop, die door een duwtje in de rug niet kon koppen. Nog voor het woord penalty verstomd was, schoot Jap Verburg de bal snoeihard in het rechternet van het doel 0-1. Niet veel later had het zomaar 0-2 kunnen staan als Teun Lagas op aangeven van Herbert Dorhout de bal iets preciezer op doel had geschoten. Acht minuten voor tijd vroeg Frits Brinkman aan Guido kerkhof “hoe lang nog?”

Acht minuten de 0-1 vasthouden, dat moet te doen zijn, maar dan moet je wel de concentratie vasthouden. Een minuut later kwam de Dijk toch op gelijke hoogte. Frits Brinkman kon de bal niet binnen houden en dat leverde de Dijk een corner op. Nog wat protesterend liep de ausputzer naar de linkerpaal, terwijl de Dijk de corner al kort genomen had. In de mêlee aan spelers is er altijd wel één die in een reflex de bal van richting verandert. Jeroen van der Meer was de ongelukkige, waardoor keeper Keest Steeman de getoucheerde bal net niet kon onderscheppen. De bal kwam weer in het spel precies voor de voeten van een Dijker die simpel de gelijkmaker kon binnenschieten.

Gezellig

Na afloop zat werkelijk iedereen er doorheen. Deze wedstrijd en het gebrek aan wissels had veel gevraagd van de veteranen. Herbert Dorhout (foto) zat uitgeblust op de bloembak te happen naar adem. Over het tegendoelpunt werd niet gerouwd, het gelijkspel was met dit kwalitatief uitgeklede team meer dan verdienstelijk. Een “gestolen” overwinning zou natuurlijk nog mooier zijn geweest.

De derde helft werd als gebruikelijk glorieus gewonnen. Dijker Cees te Have herinnerde zich nog het gênante gastheerschap uit een ver verleden. Na een op een zomeravond gespeeld inhaalduel hadden de veteranen van de Dijk voor zichzelf een barbecue geregeld en ze lieten toen hun hongerige tegenstander, zonder blikken, of blozen kwijlend toekijken. Met een brede lach bezorgde de gastheer de een na andere schaal met hapjes en die vonden na de flinke lichamelijke inspanning gretig aftrek.