tel. 020-6110608

AGB 45+2 - GeuzenMiddenmeer 45+2 (2-1) 3-3
zatrdag 9 maart 2024

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft op sportpark Ookmeer in een zinderend duel met AGB een punt uit het vuur weten te slepen. De Watergraafsmeerders keken na 35 minuten tegen een 2-0 achterstand aan, maar verloren geen moment de hoop op een goed resultaat. Nog voor rust schoot Sedney Stokely op aangeven van Eddie ten Brink de aansluittreffer binnen. Na rust speelde GeuzenMiddenmeer compacter en daar had AGB grote moeite mee. De bezoekers kwamen via twee fraaie treffers van Ruben Schmidt en opnieuw Sedney Stokely zelfs op een verdiende 2-3 voorsprong. Daarna ging de trukendoos open bij AGB, wat via een ingetikte bal uit een vrije trap de gelijkmaker opleverde.

Assistentie

Het zit de mannen van de 45+2 dit seizoen qua bezetting beslist niet mee. Juist voor het duel met AGB moesten Frits Brinkman en Henk Prins zich lastminute met een blessure afmelden. Gelukkig speelt GeuzenMiddenmeer 45+1 in een soort driekwart competitie met enorme gaten in het programma. Pedro Oliveira, Eddie ten Brink, Sedney Stokely, Nick Veltkamp en Ruben Schmidt waren om die reden dolblij met de uitnodiging om de 45+2 aan voldoende veteranen te helpen. De beginopstelling van vandaag: op doel Alfred Niehaus, achter Guido Kerkhof, Jeroen van der Meer, Wouter van Bergen en Herbert Dorhout, in het midden Fred Pasman, Eddie ten Brink, Pedro Oliveira en Nick Veltkamp, in de spits Sedney Stokely en Ruben Schmidt, kortom de defensieve taken lagen vooral bij de 45+2 en de aanvallende bij de 45+1. Jap Verburg, die voor de toiletspiegel zijn contactlenzen stond in te doen, vroeg aan een speler die naast hem stond met roodzwart shirt of hij ook in die kleuren ging spelen Ja, kreeg hij als antwoord en dat vond Jap Verburg voor een AGB-er niet handig, pas nadat hij zijn lenzen in had werd hem duidelijk dat hij Ruben Schmidt voor een AGB-er had aangezien.

Bommeleskonten

Vanwege ervaringen uit het verleden wordt de reis naar sportpark Ookmeer ook wel als die naar Bommeleskonten aangeduid, de plek waar je verderf tegemoet gaat. Winnen is er bijna niet mogelijk, omdat er werkelijk van alles uit de kast wordt gehaald om tegenstanders te intimideren. Afgelopen zaterdag viel het tot ver in de tweede helft redelijk mee, maar bij een 2-3 voorsprong trapten enkele veteranen van GeuzenMiddenmeer toch weer openlijk in de val, met twee gele kaarten en een hoop bombarie tot gevolg. Juist door constant commentaar te leveren maak je het de scheidsrechter, die toch al spitsroeden loopt en constant instructies krijgt, alleen maar lastiger.

Wisselen van helft

De vlaggen langs het veld klepperden behoorlijk door de straffe oostenwind en dat was reden voor de aanvoerder van AGB om na de toss van helft te wisselen. Enkele van zijn teamgenoten reageerden verbaasd “dat maak je niet vaak mee op dit niveau”. Waarom de aanvoerder met de wind half in de rug wilde spelen werd al snel duidelijk. Bij balverlies van GeuzenMiddenmeer volgden steevast supersnelle counters. Dat ondervond libero Jeroen van der Meer meteen in de openingsfase toen hij fout passte en tot zijn geluk zag dat de AGB-er die er met de bal vandoor ging naast schoot en een minuut later deed de AGB-er spelend met rugnummer 7 dat dunnetjes over. In de elfde minuut liep de opbouw over rechts bij GeuzenMiddenmeer spaak wat dit keer wel een doeltreffende counter opleverde. Vijf minuten later kreeg Ruben Schmidt een enorme kans om de gelijkmaker binnen te koppen. Fred Pasman, de revelatie rechts op het middenveld, zette goed door en krulde de bal richting het hoofd van Ruben Schmidt die met een leeg doel voor zich de bal met zijn voorhoofd niet de goede richting kon geven. Een minuut later schoot Fred Pasman de bal naast het doel. Keeper Alfred Niehaus stak in goede vorm en voorkwam met een uitstekende redding dat een indraaiende bal het doel in zou verdwijnen.

Beter ingespeeld

Naarmate de eerste helft vorderde raakte GeuzenMiddenmeer beter ingespeeld en dat leverde zelfs wat corners op. Toch was het AGB wat de voorsprong verhoogde. Dit keer kon de nummer 9 van AGB een voorzet bij de tweede paal achter de rug van Herbert Dorhout gewiekst in het doel tikken.

Er volgden daarna twee grote kansen voor GeuzenMiddenmeer. Ruben Schmidt punterde op aangeven van Eddie ten Brink de bal in de handen van de keeper en Eddie ten Brink zelf kon een cadeautje van die keeper niet doeltreffend afronden. Drie minuten voor de theepauze was het wel raak voor de bezoekers toen Sedney Stokely een fraaie aanval over meerdere schijven doeltreffend afrondde. Nick Veltkamp diep gestuurd door Eddie ten Brink had de stand voor rust gelijk kunnen trekken, maar schoot de bal met alleen de keeper voor zich naast het doel.

Slimme wissels

In de rust gaf aanvoerder Jeroen van der Meer aan zelf te willen wisselen, maar daar ging niet iedereen in mee. De libero speelde tot dan een puike wedstrijd en de wissel zou een enorme aderlating betekenen. Uiteindelijk verliet rechtsback Guido Kerkhof het veld, schoof Herbert Dorhout door naar rechts, nam Nick Veltkamp de voorstoppersrol van Wouter van Bergen over, die op zijn beurt de linksback positie innam. Jap Verburg kon daardoor op zijn favoriete plek links op het middenveld spelen. De slimme wissels leverden een solide basis op en daarbovenop speelde GeuzenMiddenmeer een stuk compacter in de tweede helft. AGB had het er duidelijk moeilijk mee en zag dat de tegenstander met de minuut meer vertrouwen kreeg op een goede afloop. De eerste grote kans was voor Jap Verburg die vrijgespeeld de bal hard naast het doel schoot. Fred Pasman soleerde goed zijn lichaam gebruikend langs wat AGB-ers. Uit zijn voorzet vanaf de achterlijn schoot Ruben Schmidt de gelijkmaker binnen. Nadat een AGB-er de bal naast had geschoten was het opnieuw Fred Pasman die met een fraaie voorzet een spits in stelling bracht. Dit keer schoot Sedney Stokely de bal hard in de handen van de keeper. Een minuut later was het wel raak, Eddie ten Brink onderschepte de bal en speelde die door naar spits Sedney Stokely die zelf goed doorzette en met een schot GeuzenMiddenmeer op voorsprong bracht.

Toch weer van slag

Ondanks dat je weet dat, zodra AGB op achterstand komt, de trukendoos opengaat, raakte GeuzenMiddenmeer toch weer van slag en gaf het de wedstrijd uit handen. Het moord en brand schreeuwen van een van de veteranen van AGB liet de scheidsrechter onder groepsdruk onbestraft en ook floot de arbiter, mede vanwege aanhoudend commentaar van de bezoekers, meer en meer in het voordeel van AGB. Een indraaiende bal uit een vrije trap halverwege de helft van GeuzenMiddenmeer kon niet goed verdedigd worden en leverde de gelijkmaker op.

De terechte klaagzang over het meten met twee maten van Sedney Stokely kon de scheidsrechter niet waarderen en de spits kreeg daarvoor een tien minuten tijdstraf. Met het overtal deed AGB niet veel, eerder waren er wat mogelijkheden aan de overzijde van het veld. Kort voor tijd was het even billen knijpen voor GeuzenMiddenmeer. Dit keer stuurde de scheidsrechter Eddie ten Brink naar de dug-out vanwege aanmerkingen. De laatste aanval van AGB leverde gelukkig geen doelpunt op, waardoor de wedstrijd in een mooi gelijkspel eindigde.