tel. 020-6311476

OSV 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (2-2) 4-2
zaterdag 23 maart 2024

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer heeft het perspectief op een betere klassering in de 2e klasse 1 verder zien vertroebelen. Ook in de return waren de Watergraafsmeerders niet opgewassen tegen de nummer acht in de competitie. Er was wel hoop dat er iets te halen viel vandaag op sportpark Oostzanerwerf, maar de twee keer dat de bezoekers in de eerste helft op voorsprong kwamen via doelpunten van Fred Pasman en Jeroen de veldridder antwoordde OSV nog in dezelfde minuut met de gelijkmaker. In de tweede helft was het krachtsverschil te groot en bracht OSV met twee treffers de eindstand op 4-2.

Inventarisatie

Oud-aanvoerder Frits Brinkman stuurde afgelopen week alvast een berichtje rond met daarin de vraag onder welke voorwaarden en zo ja, of nee, de veteranen van de 45+2 volgend seizoen willen doorgaan met vier opties 1: doorgaan, 2: afhankelijk van blessures, 3: doorgaan, maar soms afwezig en 4: stoppen. De antwoorden gaan Frits Brinkman nog flink wat rekenwerk opleveren, want Ronald Suerink bijvoorbeeld kwam met 80% optie 1 altijd aanwezig en 20% optie 3 niet vanwege werk, Alfred Niehaus 100% optie 1, tenzij de knie niet meewerkt dan wordt het optie 2 en hetzelfde geldt voor Andre Hop die nu aan het revalideren is. Er zijn er ook die, soms door werk gedwongen, voor ik ga graag door, maar ben regelmatig afwezig kiezen. Simon Pen kiest voor doorgaan, maar kan zomaar tijdens het seizoen afzakken naar optie 3. Opvallendste reactie kwam van Yves Groenewoud, de grote afwezige dit seizoen, die toch enig perspectief ziet op een mogelijke weerkeer. Het zal dus afwachten worden wat er straks als uitkomst op de spreadsheet staat. Vandaag waren er twaalf veteranen naar sportpark Oostzanerwerf afgereisd en begon GeuzenMiddenmeer met op doel Alfred Niehaus, achter Guido Kerkhof, Jeroen van der Meer, Wouter van Bergen en Herbert Dorhout, in het midden Fred Pasman, Teun Lagas, Ronald Suerink en Jap Verburg en in de aanval Ton Cusell en Jeroen de Veldridder.

Wetra

Wetra, is de afkorting van wedstrijd-trainingsveld, ook wel natuurgras plus genoemd. Het veld is niet meer dan een met sprietjes gras bedekte steppe en dat heeft veel invloed op het balgedrag. Het stuk leer springt op het veld alle kanten op en dat is zeker in het voordeel van de ploeg die daaraan gewend is. Al camoufleert dat springerige ook de capaciteiten van spelers die wat minder balvaardig zijn.

GeuzenMiddenmeer begon voortvarend aan de wedstrijd en had na drie minuten een grote kans om op voorsprong te komen. Jeroen de Veldridder bediende de diepgaande Fred Pasman op maat, maar de middenvelder wist de keeper van OSV niet te verrassen. Meer dan een corner leverde de aanval niet op. OSV voerde de druk verder op en zette GeuzenMiddenmeer steeds meer onder druk. Uit een van de vele aanvallen kopte een OSV-er rakelings naast het doel. In de 25e minuut zette Guido Kerkhof op rechts goed door en passte de bal op de vliegensvlugge Fred Pasman die deze vervolgens via de keeper in het doel schoot. Lang duurde de vreugde van de voorsprong niet, want nog geen minuut later werkte een OSV-er een van de lat afketsende bal alsnog in het doel. Vlak voor rust herhaalden beide ploegen het kunstje. GeuzenMiddenmeer kwam via Jeroen de Veldridder op aangeven van Fred Pasman op voorsprong en de nummer 17 van OSV maakte binnen een minuut gelijk.

Betoog

Omdat Ronald Suerink voor rust met een hamstringblessure was uitgevallen en er daardoor geen reserves meer op de bank zaten begon Frits Brinkman aan een ellenlang betoog die best wat spelers met uitpuilende ogen volgden. Naar links draaien en dan weer naar rechts, je man laten staan op het middenveld, Ton Cusell op de zes positie en compact verdedigen. In vakjargon wordt dat ook wel aangeduid als catenaccio, of te wel grendel voetbal met de hoop tegen de verhouding in uit een snelle counter te scoren.

Helaas

Alle instructies en goede bedoelingen van de coach ten spijt ging het al snel na rust volledig mis. Waar de een onterecht bleef staan met het idee van buitenspel kon de ander en attentere verdediger, niet voorkomen dat de snelle nummer 17 opnieuw kon scoren. Een mentale klap die de Watergraafsmeerders niet meer te boven kwamen. Keeper Alfred Niehaus had de mazzel dat een soort lob van de lat terugkaatste en kon worden gevangen en Jeroen van der Meer dat zijn totaal mislukte poging de bal uit te verdedigen geen tegendoelpunt opleverde. De bal draaide achter de libero vlak langs de paal over de achterlijn. De uitvallen van GeuzenMiddenmeer waren spaarzaam en niet echt gevaarlijk. Fred Pasman schoot de bal in de 67e minuut uit een counter gevaarloos in de korte hoek. Tien minuten later volgde de genadeklap en kwam OSV uit een counter op 4-2. Nadat Jeroen de Veldridder hard in het zijnet had geschoten vond de uitstekend leidende scheidsrechter Daniël Velthuis het welletjes en blies de aftocht.

Nazit

Vooral na de wedstrijd wil het bij OSV nog wel eens tot een geluidsexplosie komen van Amsterdamse liedjes. Het volume viel gelukkig mee en Daniël Velthuis bleek niet alleen een uitstekende scheidsrechter te zijn, maar evenzo kantinebaas. Jack, in de heenwedstrijd nog met drie doelpunten “man van de wedstrijd”, scoorde vandaag beter achter de bar dan op het veld. Jeroen de Veldridder veerde helemaal op bij het door Chantal Janzen gezongen Tiroler lied “Schultenbräu” en waande zich in een après-ski hut. Een beetje in katzwijm vroeg hij zijn tafelgenoten, of zij wisten wie het zong? Toen hij de naam bekend maakte leverde dat weer een hoop wulpsheid op. Mustapha Mouzouni, normaal opdrachtgever, zeulde dit keer zelf met de kannen bier, waardoor het weer een gezellige boel werd. Na een warm en hartelijk afscheid marcheerden de mannen richting parkeerplaats. Wat kan veteranenvoetbal toch mooi zijn.