tel. 0299-430569

ZOB 45+1 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (2-0) 5-0
Zaterdag 2 december 2023

door Cees Neering

Op bezoek bij ZOB in de Zuidoostbeemster heeft GeuzenMiddenmeer opnieuw een flink pak slaag gekregen. Ondanks de terugkeer van Jeroen de Veldridder in de ploeg lukte het de Amsterdammers niet een bres te slaan in verdediging van ZOB. De hele eerste helft gingen beide ploegen gelijk op, waarbij ZOB twee van de vele kansen wel benutte. Na de rust had ZOB negen minuten nodig om de eindstand van 5-0 op het scorebord te zetten.

Verzwakt team

Corona en influenza sloegen hard toe afgelopen week bij Wouter van Bergen, Jeroen van der Meer en Herbert Dorhout. De laatste twee durfden, al was de vrouw des huizes daarop tegen, het wel aan op het veld te verschijnen.

De mannen op het veld, doelman Kees Steeman, in de verdediging Guido Kerkhof, Frits Brinkman, Jeroen van der Meer en Herbert Dorhout, op het middenveld Jeroen de Veldridder, Ronald Suerink, Ton Cusell en Jap Verburg en in de aanval Danny Pieters en Fred Pasman. Op de bank Henk Prins en Wim de Hair. Ook op de bank maar niet spelend sponsor Jörgen Rietveld.

Voetbalkoorts

In tegenstelling tot Amsterdam kon er op het goed onderhouden grasveld in de Zuidoostbeemster wel gespeeld worden. Het veld ligt, net als de meeste kunstgrasvelden, op een goed drainerende lavaondergrond afkomstig uit de Eifel in Duitsland. Toch duurde het nog lang voordat het “it giet aon” (het gaat door) definitief klonk. De consul keurde het veld in de vroege ochtend in principe goed, maar wilde het nog wel om 10 uur herkeuren. Om 10 uur werd de herkeuring uitgesteld tot 11:30 uur, omdat het veld op dat moment nog wat hard was en een afkeuring ter voorkoming van blessures voor de hand lag. Op verzoek van de bezoekers werd dat tijdstip iets vervroegd en om 11:10 uur kwam dan toch het verlossende woord dat de wedstrijd kon doorgaan.

Oud adres

Keeper Kees Steeman die normaal niet te beroerd is om een flinke afstand op de fiets te overbruggen vond Zuidoostbeemster te ver en had afgesproken dat hij thuis zou worden opgehaald. Wat verbaasd reageerde hij op het telefoontje van Cees Neering “ik sta voor de deur”, maar waar dan? Bij het opnoemen van het adres bleek Kees Steeman al jaren geleden te zijn verhuisd naar de andere kant van de ringweg. Gelukkig niet te ver van zijn oude adres, waardoor de doelman op tijd op sportpark Zuidoosterpark kon worden afgezet. Jap Verburg kreeg in de bestuurskamer te horen dat de wedstrijd pas om 13:15 uur zou beginnen en dat gaf lucht aan de laatkomers. De verbazing was daarom groot toen scheidsrechter Marcel Reijnier op de kleedkamerdeur klopte en de bezoekers vroeg naar het veld te komen, omdat ZOB al klaar was met warmlopen. Het tijdstip 13:15 uur verraste de fluitist, maar de goede man vond het prima pas dan te starten.

Licht veldoverwicht ZOB

De ploegen waren aan elkaar gewaagd met wel een licht veldoverwicht voor het fittere ZOB. Aan de snelle linksbuiten had Guido Kerkhof best een zware dobber. De aanvaller liet zich vaak vanuit buitenspelpositie terugzakken en dat maakte het verdedigen beslist lastig. Aan de ander kant van het veld kon linksback Herbert Dorhout zijn tegenstander nauwelijks bijbenen. De griep had duidelijk invloed op zijn uithoudingsvermogen en het was dan ook niet verbazend dat de eerste goal werd ingeleid door zijn directe tegenstander. Uit de voorzet van de ZOB-er bij de tweede paal kon een medespeler de bal vrij binnentikken. Nog in dezelfde minuut kreeg Jeroen de Veldridder een identieke kans op de gelijkmaker, maar zijn schot ging voorlangs.

Ook diep gestuurd door Ronald Suerink kwam de middenvelder niet tot scoren en dat voorbeeld volgde Fred Pasman bij twee volgende doelpogingen.

Buitenspel blijft een heikel punt bij de veteranen, aan beide zijden van het veld werden de vlagsignalen met de nodige argwaan beoordeeld. Aan de tweede goal van ZOB hing een flinke buitenspellucht en leek door de scheidsrechter ter compensatie van een eerder om die reden afgekeurd doelpunt te worden toegekend.

Solidariteit

Tijdens de theepauze ging het vooral over solidariteit en nauwelijks nog over de tactiek in de tweede helft. De gemoederen liepen hoog op en de mindere resultaten van dit seizoen zullen op de achtergrond beslist meegespeeld hebben. Slechts zeven minuten had ZOB na de rust nodig om GeuzenMiddenmeer met drie fraaie doelpunten definitief op de knieën te krijgen, terwijl de aanvallers van GeuzenMiddenmeer daar geen doeltreffend antwoord op hadden. Dat kwam vooral, omdat er geen synergie in het elftal zat tijdens de wedstrijd. Jeroen de Veldridder en Fred Pasman moeten nog naar elkaar toegroeien om het tegenstanders echt lastig te maken. Omdat Jeroen van der Meer vlak voor tijd uitgeput onderuitging en er vanwege de grote achterstand toch geen eer meer viel te behalen vroeg Ronald Suerink de scheidsrechter de wedstrijd maar af te fluiten, wat ook gebeurde.

Koude douche

Na afloop liepen de gemoederen opnieuw flink op. Kees Steeman laakte het gedrag van enkele spelers richting de scheids- en grensrechters en elkaar. Dat gemopper is inherent aan de prestaties van een steeds ouder wordend team, waarbij het fysiek allemaal niet meer zo wil als vroeger. Jap Verburg riep op tot bewustzijn en acceptatie. Sponsor Jörgen Rietveld probeerde het leed wat te verzachten met een tray koud Poesiat & Kater bier. Minder comfortabel was de ijskoude douche vanwege een nog in te regelen cv-installatie. Ronald Suerink zocht, slechts getooid met een nauwelijks bedekkend handdoekje om zijn middel, zijn heil elders in het clubgebouw. Bij tegenstander ZOB aan de overzijde van de gang kon wel warm gedoucht worden.

Biertje over

Tijdens de derde helft ontstond er een zit- en staploeg en dat voelde niet erg solidair. De teleurstelling, na de nederlaag en koude douches, liep verder op, omdat zowel de gehaktballen van de plaatselijke slager, als de patat al op waren en er alleen nog een bittergarnituurtje kon worden besteld. De meeste zittenblijvers dronken bij voorkeur 0% bier, waardoor er ongebruikelijk veel bier overbleef. Zoveel zelfs dat Henk Prins de laatste niet meer kon binnen hijsen. Verrukt was de linksback wel met de overgebleven geschenkverpakking blikjes Poesiat & Kater Princessebier voor thuis, al beleefde hij tijdens de bestellingen vooraf al net zoveel plezier aan de jonge prinsessen achter de bar.