tel. 075-6167190

RCZ 45+2 – GeuzenMiddenmeer 45+2 (4-0) 8-0
zaterdag 20 april 2024

door Cees Neering

RCZ heeft in eigen huis GeuzenMiddenmeer 45+2 volledig gedeclasseerd. De Zaandammers maakten uitstekend gebruik van het enorme overwicht op het middenveld en de snelheid van de spitsen. Balletje diep en erachteraan draven, dat kon geen Amsterdammer bijhouden. Verdeeld over beide helften scoorde de thuisploeg acht doelpunten en daar stelde GeuzenMiddenmeer alleen in de eerste helft best wat tegenover, maar de precisie in de afwerking ontbrak jammerlijk bij de twee spitsen.

Keeper op proef

Via de zaterdagafdeling-app berichtte Annabelle Hinam ruim een week geleden dat keeper Jan Havik zich had aangemeld op zoek naar een nieuwe uitdaging. Aanvoerder Ernst Boskamp van de 45+3 was er als de kippen bij door nog dezelfde minuut te reageren en strikte de keeper voor de thuiswedstrijd tegen Overamstel 1-1. Die eerste proefwedstrijd bij de veteranen 45+3 beviel de keeper, vooral vanwege gebrek aan organisatie niet, en dus zag Jap Verburg zijn kans schoon om Jan Havik te lokken voor de lastige uitwedstrijd bij RCZ in Zaandam.

Een prettige opsteker voor het gehavende 45+2, wat ook nog bij het vrije 45+1 moest bietsen om aan voldoende spelers te komen. Alleen Rachid Himam reageerde op de twee urgente oproepen van Jan Steman.

De opstelling: op doel Jan Havik, achter: Guido Kerkhof, Rachid Himam, Wouter van Bergen en Herbert Dorhout, middenveld: Simon Pen, Teun Lagas, Ronald Suerink en Jap Verburg en in de voorhoede: Fred Pasman en Jeroen de Veldridder.

Prima start

Gelegenheidsaanvoerder Jap Verburg pakte zijn taak serieus op en riep na een korte instructie van de scheidsrechter zijn ploeg bijeen. “Mannen de scheidsrechter is herstellende van een knieoperatie en zal zich voornamelijk in de middencirkel ophouden, hou daar rekening mee”, om daarna iedereen met een handjeklap op te peppen voor de wedstrijd. GeuzenMiddenmeer startte uitstekend met direct een goede scoringsmogelijkheid voor Fred Pasman. Doelman Jan Havik schoot de bal uit richting Jap Verburg die zijn directe tegenstander met een panna passeerde en Fred Pasman met een fraaie pass in de diepte in stelling bracht. Het schot van de gretige spits ging maar net voorlangs het doel. RCZ antwoordde met twee snelle doeltreffende aanvallen. Bij de eerste goal kon een van de Zaandammers de bal simpel in de ongedekte korte hoek tikken en bij de tweede verliep de communicatie tussen Jap Verburg en keeper Jan Havik niet goed met als gevolg dat geen van beide goed ingreep en een RCZ-er er met de bal vandoor kon gaan om te scoren.

Geen aansluittreffer

GeuzenMiddenmeer verzuimde daarop de aansluittreffer te maken. Een voorzet van Jeroen de Veldridder bij de tweede paal kon Fred Pasman net niet goed onder controle krijgen. Kort daarop schoot Ronald Suerink hoog over het doel. Wouter van Bergen had zichzelf na een enorme spurt naar voren beter kunnen belonen dan de voorzet van Fred Pasman over het doel te lepelen en Jeroen de Veldridder pakte het cadeautje van de keeper van RCZ net niet snel genoeg uit. De RCZ-keeper maakte zijn fout meer dan goed door de snoeihard ingeschoten bal met een snoekduik uit de bovenhoek van het doel te stompen.

Geholpen door meerdere GeuzenMiddenmeer verdedigers die de uittrap van de RCZ-keeper verkeerd beoordeelden en lieten door stuiteren, kon de RCZ-spits alleen op doelman Jan Havik afgaan. De keeper greep goed in, maar was in de rebound kansloos. Nadat Simon Pen de bal uit een corner hoog over het doel had geschoten kon RCZ nogmaals uit een snelle counter scoren. Daarna liet Ronald Suerink zich zakken en kwam er meer stabiliteit in de verdediging.

Herbert Dorhout liep op voetbalschoenen waar aan het eind van de eerste helft de binnenzolen uitstaken, maar toch kon hij Jeroen de Veldridder in stelling brengen. De keeper onderschepte de inzet. Na een volley van Fred Pasman over het doel was het tijd voor de theepauze.

Optimistisme

In de kleedkamer klonk ondanks de 4-0 achterstand toch nog enig optimisme. “Die gasten worden straks moe en dan pakken wij onze kansen klonk het”. Dus werd er besloten niet van tactiek te veranderen, al had dat achteraf beter wel gekund, want niet RCZ, maar GeuzenMiddenmeer leek de tweede helft wel opgebrand. Herbert Dorhout plakte ijverig zijn beide voetbalschoenen met sporttape aan elkaar in de hoop in ieder geval het einde van de wedstrijd te halen. Niets lukte meer de tweede helft bij de Amsterdammers en bij RCZ zat alles mee. Een zondagsschot van zo een dertig meter verdween onhoudbaar in het doel en bij de volgende counter kon een Zaandammer de bal bij de tweede paal frank en vrij via de onderkant lat in het doel schieten. De 7-0 kwam na een vrije trap waarbij de bal in tweede instantie in het doel kon worden gelobd en de laatste uit een razendsnelle counter. Keeper Jan Havik redde in eerste instantie nog wel, maar was opnieuw kansloos in de rebound.

Chocolade

Doelman Jan Havik had het na afloop wel gezien en wilde zeker niet intekenen voor nog een wedstrijd, want dit GeuzenMiddenmeer kon er ondanks de heerlijke cocaolucht geen chocolade van bakken. Eén van de door Jap Verburg meegebrachte ballen ingezet als wedstrijdbal was, zo dacht iedereen, tijdens de wedstrijd in de brede sloot geplonsd. IJverig hengelde Jap Verburg tussen het riet drie ballen uit de sloot, maar niet die van GeuzenMiddenmeer. Die kwam een RCZ-er onder dankzegging voor de opgeviste ballen netjes in de kantine terugbrengen. Niets is leuker dan wanneer je de sigaar bent er na afloop een krijgt uitgereikt. Teun Lagas moest er niets van weten, maar Simon Pen kon de rookwaar wel waarderen. Teun Lagas relativerend: “als je op onze leeftijd nog een potje kan voetballen doet de uitslag er niet zo toe, wel de gezelligheid na afloop”. Daar konden de mannen zich wel in vinden om vervolgens rustig huiswaarts te keren.