tel. 020-6927617

GeuzenMiddenmeer 45+2 – OFC 45+1 (0-2) 0-3
Zaterdag 30 september 2023

door Cees Neering

GeuzenMiddenmeer is de ongeslagen status in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen kwijtgeraakt. Tegen OFC uit Oostzaan leden de Amsterdammers een kansloze 0-3 nederlaag. Al in de tweede minuut kon een van de OFC-ers frank en vrij de 0-1 binnenschieten. Na dat eerste doelpunt overklasten de Oostzaners hun opponent en het was een wonder dat het bij rust slechts 0-2 stond. Met de onverwachte terugkeer van aanvaller Jörgen Rietveld in de tweede helft kwam er meer body in de aanval van GeuzenMiddenmeer, al resulteerde dat niet tot echte doelkansen. In de 51e minuut nam een OFC-er de bal uit een voorzet van rechts vol op de wreef en zette zijn ploeg op een onoverbrugbare 0-3 voorsprong.

Tussen de oortjes?

Dat OFC na de 6-1 overwinning thuis tegen Vlug en Vaardig gelijk het stempel kampioenskandidaat kreeg opgespeld, was onterecht. Resultaten uit het verleden ondersteunen die bewering niet, maar toch de gedachte alleen al. Zou dat de reden zijn dat er op het laatst veteranen afvallen? Jeroen de Veldridder bijvoorbeeld liet verstek gaan vanwege een kuitblessure, terwijl hij afgelopen donderdag bij de training nog zijn tegenstanders het vuur aan de schenen legde. Ook Ton Cusell meldde zich voor de wedstrijd ziek en zo kwamen er twee man in de kracht van hun veteranenleven niet opdagen. De vraag was zou dat tussen de oortjes zitten? Al zo vaak is het de oude kern die overblijft en tegen tegenstanders van dit niveau hun strijdlust tonen. Verder afwezig vanwege een uitje met FC Knudde naar het bloedhete Sevilla was Simon Pen, naast de geblesseerden Alfred Niehaus en Yves Groenewoud. Wel aanwezig maar niet echt fit Wim de Hair.

Nieuw in de ploeg bij GeuzenMiddenmeer middenvelder Danny Pieters. De Limburger liep na twintig jaar weer zijn eerste meters op een groot veld en je kon zien dat het voor hem positioneel nog flink wennen was.

Snelle achterstand

Alle goede voornemens ten spijt, om met een compacte verdediging de tegenstander van het scoren af te houden, kwam GeuzenMiddenmeer al binnen twee minuten op achterstand. Een OFC-er werd helemaal vrijgelaten en kon daardoor eenvoudig de 0-1 binnenschieten. De elkaar goed coachende bezoekers wilden beslist meer en er volgde een flinke aanvalsgolf, maar doelpunten leverde dat, dankzij het nodige kunst en vliegwerk in de verdediging van GeuzenMiddenmeer en vooral keeper Kees Steeman, niet op. In de 21e minuut was het wel raak. Keeper Kees Steeman kreeg een afstandsschot niet onder controle en sloeg de bal precies voor de voeten van een OFC-er die vervolgens hard uithaalde:  0-2.

Dat het een nadeel is als je nog niet alle namen van je medespelers kent, ervoer Danny Pieters toen hij diepging en eigenlijk de bal had willen ontvangen van Teun Lagas. Er lag een zee van ruimte voor de snelle middenvelder, maar Teun Lagas koos voor een minder lucratief traject. Kort voor rust schoot een OFC-er de bal in een kluts op de paal en met de 0-2 achterstand bij rust mochten de Amsterdammers hun handen dichtknijpen.

Verrassend

Ondanks een vervelende achillespeesblessure wilde Jörgen Rietveld maximaal twintig minuten zijn team aanvallend ondersteunen. Dat een aanvaller met wat body uitmaakt, zag je gelijk in het eerste duel, waarbij Jörgen Rietveld zijn tegenstander fysiek de baas was. Dat waren de verdedigers van OFC de hele eerste helft niet gewend. Door het sleurwerk en snelheid van de aanvaller kwam er meer ruimte op de linkervleugel en op het middenveld waar zijn medespelers dankbaar van konden profiteren. Nog voor Rietveld’s acties rendement hadden opgeleverd, kwam GeuzenMiddenmeer op een 0-3 achterstand. Dit keer brak een OFC-er op rechts door en zijn voorzet belandde na de nodige missers van verdedigers bij een medespeler die heerlijk uithaalde en de bal onhoudbaar tegen de touwen schoot. De speaker van atletiekvereniging 1923 sprak na dat doelpunt passend van een “slachtpartij”, al zal hij niet de wedstrijd op het eerste veld bedoeld hebben.

Na dat doelpunt hielden de teams elkaar in evenwicht. De schwung verdween, mede door een gele kaart vanwege herhaaldelijke opmerkingen op de leiding in het aanvalsspel van OFC. GeuzenMiddenmeer kwam tegen het tiental niet verder dan twee corners op rij.

De eerste thuisnederlaag deed pijn, maar was vanwege de beperkte schade acceptabel.

Conclusie, “met dat bijeengeraapte zooitje van GeuzenMiddenmeer blijft het lastig om van geoliede oud eerste “jonge” elftallen te winnen”.